Storfisket tränger undan skonsamt fiske

Fisket måste ställas om. Det fiske som har minst påverkan på miljön, utförs med skonsamma metoder och gynnar flest människor bör prioriteras.

Fisket måste ställas om. Det fiske som har minst påverkan på miljön, utförs med skonsamma metoder och gynnar flest människor bör prioriteras.

Foto: Poppe, Cornelius

Debatt2022-03-20 21:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Situationen för världens hav är akut. Den främsta anledningen är att det fiskas för mycket och med skadliga fiskeredskap. Idag är så mycket som 90 procent av världens fiskbestånd maximalt fiskade eller överfiskade. För att vända utvecklingen vill Naturskyddsföreningen att Sverige driver på för en omställning av fisket, där ett småskaligt fiske med skonsamma metoder främjas.
 

Fördelningen av fiskeresurser är idag djupt orättvis. Trots att 90 procent av världens fiskare arbetar småskaligt har det småskaliga fisket hamnat i skymundan i politiken. Den som är störst och fiskar mest gynnas, medan de småskaliga fiskarna missgynnas.
 
I årtionden har fiskesektorn och dess metoder effektiviserats och dagens industriella fiskeflottor kan fånga mer och mer fisk vid varje fisketillfälle. Fisket i världen domineras av ett fåtal industriella flottor från höginkomstländer, inklusive EU, och utförs ofta med destruktiva metoder, såsom bottentrålning. Nära 30 procent av det globala industrifiskets fångst blir till fiskmjöl och djurfoder. 

Samtidigt trängs hundratals miljoner småskaliga fiskare undan och förlorar en livsviktig källa till inkomst och näringsrik mat. Och det är inte bara den enskilda fiskaren som drabbas, utan hela samhällen. Situationen är särskilt allvarlig i låginkomstländer, men även i Sverige drabbas småskaliga fiskare hårt när fisken försvinner.

Fisket måste ställas om. Det fiske som har minst påverkan på miljön, utförs med skonsamma metoder och gynnar flest människor bör prioriteras. Vi i Naturskyddsföreningen startar nu kampanjen Stoppa överfisket, där vi kräver att Sverige aktivt ska verka för att småskaliga fiskare som fiskar skonsamt ska ges prioriterat företräde till fiskeresurser i kustnära områden. En viktig lösning vore att inrätta och utöka exklusiva zoner i kustnära vatten, där endast ett småskaligt fiske ges tillträde att fiska, inom såväl EU som internationellt.
 

I år finns ett gyllene tillfälle att genomdriva förändringar inom fisket: FN har utnämnt 2022 till det internationella året för småskaligt fiske och vattenbruk, FN:s stora havskonferens äger rum i juni, och EU ska i år se över den gemensamma fiskeripolitiken inom unionen.    

Haven är allas vår gemensamma resurs och för att säkerställa ett fiske som är schysst mot både miljö och människa behöver Sverige ta på sig ledartröjan och driva på för den omställning som krävs.

Sten Ullerstad
Ordförande Naturskyddsföreningen Eskilstuna