Styrgruppen behövs för arbetet med hållbarhet

Styrgruppen för Eskilstuna Fair trade city har plötsligt lagts på is.

Styrgruppen för Eskilstuna Fair trade city har plötsligt lagts på is.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2023-03-21 07:29
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2011 är Eskilstuna en diplomerad Fairtrade City. Arbetet organiseras genom en styrgrupp bestående av representanter från Eskilstuna kommun, näringslivet, Svenska kyrkan, fackföreningar, studieförbund, Eskilstuna folkhögskola och andra delar av civila samhället. Det är med stor oro som vi i styrgruppen – utan vidare dialog, på ett ordinarie Fairtrade City-möte av direktören för social hållbarhet och via mejl från kommunens samordnare – meddelats att Fairtrade City Eskilstunas styrgrupp kommer vara vilande i väntan på beslut och att beslut kommer att fattas i juni.

Eskilstuna har av Fairtrade Sverige utsetts till årets Fairtrade City både 2018 och 2013, med anledning av vårt stora engagemang, kontinuitet och bred samverkan mellan olika lokala aktörer och 2022 uppmärksammades Fairtrade Citys 10-årsjubileum stort i stadshuset med tal av kommunalråd, direktör för social hållbarhet, kommunledningskontoret och av nationell samordnare för Fairtrade Sverige. Genom åren har vi varit synliga vid olika större arrangemang såsom Springpride, Å-loppet, Cykelns dag och vi har arrangerat föreläsningar och webbinarier i samband med internationella kvinnodagen 8 mars och Fairtrade Challenge i maj. Fairtrade City-diplomeringen är ett varumärke för Eskilstuna och ett kvitto på att vår stad bidrar till att uppfylla målen i Agenda 2030.

Att upphandla och köpa in rättvist producerade varor handlar om att rikta våra gemensamma medel åt en mer hållbar konsumtion och är en viktig del i diplomeringen som Fairtrade City. Rättvisa inköp bidrar till att minska barnarbete och förbättrar arbets- och levnadsvillkoren i länder med utbredd fattigdom. En viktig del i diplomeringen är att aktivt bedriva informationsarbete och att skapa förutsättningar för samarbete mellan kommun, lokala näringslivet och civila samhället genom gemensamma aktiviteter. Detta har Eskilstuna gjort framgångsrikt sedan starten 2011, då kommunfullmäktige fattade beslut om att bli en Fairtrade-City.

Ett av kommunens uppdrag är att aktivt arbeta med målen i Agenda 2030. Fairtrade City-diplomeringen är ett viktigt verktyg för att samlas kring detta. Eskilstuna kommun är en ledande kommun i frågor om hållbara och rättvisa inköp och styrgruppen är stolt över att ha varit en del av arbetet. Vi hoppas att Eskilstuna kommun har fortsatt ambition att vara en av Sveriges nästan 50 diplomerade Fairtrade Cities.

Styrgruppen lovar att göra sin del och för detta behövs kommunens fortsatta stöd.