Sverige behöver ÄteranvÀnda och Ätervinna mer

Det Àr ocksÄ viktigt att komma Ät avfallsbrottsligheten. Ingen ska behöva bo granne med en olaglig soptipp.

Det Àr ocksÄ viktigt att komma Ät avfallsbrottsligheten. Ingen ska behöva bo granne med en olaglig soptipp.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Debatt2021-02-06 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ€nniskor har uppfunnit nya sĂ€tt att umgĂ„s denna mĂ€rkliga tid. Vi dukar upp mat under bar himmel runt en brasa, eller Ă€r förtroliga över en datorskĂ€rm. Vi mĂ€nniskor har en förmĂ„ga att samarbeta och anpassa oss, att hjĂ€lpa varandra i en svĂ„r tid. 

Det mÄste vi nu ocksÄ göra med vÄrt samhÀlle. MÄnga mÀnniskor har förlorat jobbet och sett sina livsverk gÄ upp i rök. I Äteruppbyggnaden efter pandemin behövs investeringar som bÄde skapar jobb och som stimulerar ekonomin i en fossilfri och cirkulÀr riktning.

Nu presenterar regeringen Sveriges första handlingsplan för en cirkulĂ€r ekonomi. Den innehĂ„ller drygt 100 konkreta Ă„tgĂ€rder för att stĂ€lla om samhĂ€llet. Ett exempel Ă€r att vi ska ta steg för att krĂ€va att Ă„tervunnet material anvĂ€nds i fler produkter. Ett annat Ă€r att det ska bli enklare för hushĂ„llen att lĂ€mna in möbler och grovavfall sĂ„ att de kan Ă„teranvĂ€ndas. 

Vi riktar ocksĂ„ uppmĂ€rksamheten mot avfallsbrottsligheten – den fullstĂ€ndiga motsatsen till cirkulĂ€r ekonomi eftersom det Ă€r ett oerhört slöseri med resurser samtidigt som det drabbar enskilda mĂ€nniskor. Det Ă€r oacceptabelt att mĂ€nniskor behöver bo granne med olagliga soptippar.

Allt fler politiker förstÄr att det inte gÄr att ignorera klimatkrisen, men tyvÀrr stannar engagemanget ofta vid vackra ord. OmstÀllningen frÄn en linjÀr köp- och slÀng-ekonomi till en cirkulÀr ekonomi Àr ett bra exempel. Vi miljöpartister vÄgar konstatera att det inte fungerar att fortsÀtta driva ekonomier framÄt genom stÀndigt ökande resursuttag. Ett nytÀnk behövs, dÀr vi blir bÀttre pÄ att ÄteranvÀnda, Ätervinna och utvecklar fler smarta tekniska lösningar.

Att stÀlla om till en cirkulÀr ekonomi handlar om resurseffektivitet och att minska trycket pÄ naturresurserna. MÀnsklighetens anpassningsförmÄga gör att vi kan ta oss ur den köp- och slÀng-fÀlla vi hamnat i och bÄde skapa nya jobb och stÀlla om till en cirkulÀr ekonomi inom planetens grÀnser. Det vinner alla pÄ.

Amanda Palmstierna (MP)
Riksdagsledamot, talesperson cirkulĂ€r ekonomi 

Linus Lakso och Marielle Lahti (MP)
Gruppledare MP Eskilstuna

Anna WÄhlström (MP)
Distriktsordförande Sörmland

Ingela Bengtsson (MP)
Gruppledare StrĂ€ngnĂ€s 

Cecilia Friis (MP)
Gruppledare Flen