Tollefsens renoveringar kan bli dyra för Eskilstunabor

Rolf Waltersson ogillar tanken med Heimstaden Bostad AB och Ivar Tollefsen som ägare till hyreslägenheter i Eskilstuna.

Rolf Waltersson ogillar tanken med Heimstaden Bostad AB och Ivar Tollefsen som ägare till hyreslägenheter i Eskilstuna.

Foto: Peter Larsson/Heimstaden

Debatt2020-05-26 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Eskilstuna-Kuriren 23 maj kan vi läsa att det är den norske mångmiljardären Ivar Tollefsen och Heimstaden Bostad AB som ska köpa 559 hyreslägenheter av Eskilstuna kommun. Kommunstyrelsen ordförande försäkrar att ”de är långsiktiga och seriösa och är inte ute efter att spekulera”.

Det vore naivt att tro att denne imperiebyggare köper hyresfastigheter för att han månar om hyresgästerna. Det är ren och skär spekulation. Till exempel har han köpt upp så många hyresfastigheter i Tjeckien att han är största ägare av privata hyresfastigheter där. I Nederländerna har Tollefsen köpt så många hyresfastigheter att han är tredje störste ägare i landet.

”Pengene fosser in for Heimstaden og Ivar Tollefsen. Nå er Tollefsen god for 36 milliarder kroner ut fra regneskapsverdien”, skriver en norsk tidning.

Tollefsen är med sina 36 miljader (norska) kronor en av Norges rikaste. Pengarna tjänar han på att köpa upp fastigheter, inte minst inom miljonprogramområden. Sedan genomförs ”konceptprenoveringar”, som innebär att när någon flyttar ut så totalrenoverar man, som man gjort i till exempel Malmö.

”Det vanliga är att hyran stiger med 25-70 procent, beroende på renoveringsnivå”, säger Maria Kinder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen i tidningen Dina Pengar.

Hur många har råd att bo kvar i Viptorp och Skogsängen om hyran höjd med 25-70 procent?

Ett annat sätt att tjäna pengar är att ange för stor lägenhetsyta. Den norska tidningen Dagens Näringsliv har avslöjat att Heimstaden tagit ut högre hyror genom att ange falska boytor. I genomsnitt har man angett 9 procent för stor yta, så att hyresgästerna betalar för kvadratmetrar som inte finns.

Vid en rättegång i Norge försvarade sig Heimdalen med att ”detta är vanligt förekommande”.

Till och med en liberal tidning som Expressen tvingas konstatera att ”svenska hyresrätter, främst inom miljonprogrammet, har blivit en handelsvara. Idag slåss både svenska fastighetsbolag och utländska riskkapitalister om hyresfastigheterna”.

En liten ”pikant” detalj i det hela är att Stefan Attefall (KD), som var bostadsminister i den borgerliga regeringen, nu är ”strategisk rådgivare” åt Heimstaden och Ivar Tollefsen. Som bostadsminister var Attefall med om att genomföra flera reformer som gynnade fastighetsägarna på hyresgästernas bekostnad.

Som sagt, det vore naivt att tro att den inte handlar om spekulation. Redan 2007 uttalade sig Ivar Tollefsen i tidningen Fastighetsvärden: ”Det finns många signaler i Sverige idag som tyder på en anpassning till marknadshyror. Jag tror att det gradvis kommer att bli en friare marknad....Mycket, som telefon och el, har blivit fria marknader”.

Och där fick han rätt. Marknadshyror är nu inskrivet som en punkt i januariavtalet mellan regeringen, C och L.

Rolf Waltersson
Medlem i Vänsterpartiet