Snart är det dags för höstlov och Halloween. Det innebär ledigt från skola och mer tid för våra tonåringar att ta det lugnt och träffa kompisar. Samtidigt vet vi att det under lov och högtider är vanligare med fester och att ungdomar dricker alkohol.
I en undersökning bland 14–17-åringar, som IQ genomfört, svarar närmare sju av tio att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med höstlov och Halloween.
IQ:s undersökning bland tonårsföräldrar visar att även de tror att det är vanligt med alkohol under den här perioden. Sex av tio tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid Halloween, och fyra av tio under höstlovet. Däremot tror inte ens var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol under höstlov eller vid Halloween.
Det är lätt att tro att det bara är andras ungar som dricker alkohol men troligtvis är din son eller dotter precis som sina kompisar – och det måste man som förälder vara förberedd på. Att prata med ditt barn om alkohol är ett sätt att visa att du bryr dig och något som de allra flesta tonåringar uppskattar.
Men hur gör man då? För att göra det lättare att prata med tonåringar om alkohol finns IQ:s handbok Tonårsparlören med tips, fakta och argument. Den finns som fysisk bok, digitalt på tonårsparlören.se och som ljudbok på bland annat Spotify.
Inför höstlovet vill jag ge dig som tonårsförälder tre tips:
1. Ring och stäm av läget. Oavsett om ditt eller dina tonårsbarn är ensamma hemma, eller ute med kompisar, är det bra att ringa och kolla läget. Att ringa visar att du bryr dig. Tala gärna om i förväg att du tänker ringa, så att ditt barn förstår varför.
2. Prata med föräldrar till ditt barns kompisar. Det är ofta ett stort stöd att prata med någon som befinner sig i samma situation. Det blir samtidigt lättare att hantera kommentarer som ”alla andra får ju…”.
3. Köp inte ut. Många tror att man har bättre koll på vad ungdomarna dricker om man själv köper alkoholen. Men den som får ett par öl hemifrån kommer sannolikt inte att nöja sig med det. Det finns inga tecken på att ungdomar undviker att kontakta till exempel langare för att de redan fått några öl hemifrån.
Glöm inte bort att det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn. Kanske ska du rent av ta en sväng på byn eller stan för att kolla läget? Tillsammans kan vi göra skillnad för våra ungdomar. Tillsammans kan vi skapa ett härligt höstlov.
Karin Hagman
Vd IQ