Trygga och belysta vÀgar för alla sörmlÀnningar

Bor man utanför stan Àr det dÀremot inte lika sjÀlvklart att man har belysning pÄ vÀgar för bilar eller cyklar, vilket Àr rÀtt, men det som Àr mÀrkligt Àr att Àven om det redan finns gatubelysning, sÄ kan det försvinna efter en byggnation eller renovering.

Bor man utanför stan Àr det dÀremot inte lika sjÀlvklart att man har belysning pÄ vÀgar för bilar eller cyklar, vilket Àr rÀtt, men det som Àr mÀrkligt Àr att Àven om det redan finns gatubelysning, sÄ kan det försvinna efter en byggnation eller renovering.

Foto: Lars Eriksson

Debatt2022-08-19 20:16
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att kunna leva, verka och bo i hela Sörmland Ă€r för oss sjĂ€lvklart. Det Ă€r viktigt att alla ska kunna bo som de vill, strandnĂ€ra, i skogen, i bysamhĂ€llet, smĂ„staden eller i den stora staden. Baserat pĂ„ var vi vĂ€ljer att bo sĂ„ innebĂ€r det skillnader i hur lĂ„ngt vi har till olika saker. Landsbygdsbon har nĂ€ra till vatten och natur medan den som bor i staden har nĂ€ra till affĂ€r och vĂ„rdcentral. 

Det Ă€r tack vare dessa olikheter som pĂ„verka hur vi vĂ€ljer att bo. Det Ă€r positivt och ska möjliggöras, bland annat genom trafiksĂ€kra vĂ€gar.  

För en person som bor i staden Àr det sjÀlvklart att det finns bra vÀgar, och att det finns gatubelysning och övergÄngsstÀllen pÄ hÄrt trafikerade platser. Ibland försvinner belysningen tillfÀlligt under tiden det byggs eller renoveras. DÄ saknar de flesta lyset som annars Àr sjÀlvklar, men den kommer tillbaka.

Bor man utanför stan Ă€r det dĂ€remot inte lika sjĂ€lvklart att man har belysning pĂ„ vĂ€gar för bilar eller cyklar, vilket Ă€r rĂ€tt, men det som Ă€r mĂ€rkligt Ă€r att Ă€ven om det redan finns gatubelysning, sĂ„ kan det försvinna efter en byggnation eller renovering. 

Varför Ă€r det inte sjĂ€lvklart att belysningen kommer tillbaka pĂ„ landsbygden nĂ€r armaturer redan finns? Varför ska tryggheten minska? 

Under alla Ă„r har det funnits gatubelysning pĂ„ vĂ€gen genom Bettna. VĂ€gen anvĂ€nds flitigt av barn och vuxna antingen via fot eller via fordon. VĂ€gen anvĂ€nds bĂ„de för att ta sig till olika platser men ocksĂ„ som promenadstrĂ„k nĂ€r hunden ska rastas. Nu planerar trafikverket för att dika om vĂ€gen och krĂ€ver att armaturen till belysningen tas bort. Varken trafikverket eller kommunen har sagt att det Ă€r sjĂ€lvklart att Ă„terstĂ€lla belysningen. 

Varför mĂ„ste belysningen tas bort, borde gĂ„ att dika Ă€ndĂ„ och har förmodligen gjorts tidigare? Varför prioriterar man inte att Ă„terstĂ€lla vilket hade gjorts i staden? Agerandet gör att Bettnaborna fĂ„ en mer otrygg vĂ€g genom samhĂ€llet? 

Barva Ă€r ett annat exempel. HĂ€r finns det belysning i den stora korsningen som fortfarande lyser men det Ă€r tack vare byborna och inte trafikverket. Gatubelysningen lyser upp en hĂ„rt trafikerad korsning pĂ„ en 70 vĂ€g, utan övergĂ„ngsstĂ€llen men med busshĂ„llplatser. NĂ€r nya E4 byggdes bedömde trafikverket att man inte lĂ€ngre behövde belysning i denna korsning och skulle sluta tĂ€nda belysningen, men armaturen stĂ„r kvar. 

RĂ„diga ortsbor tog dĂ„ saken i egna hĂ€nder och samlar in pengar varje Ă„r till driften av belysningen. Varför vĂ€ljer trafikverket att inte belysa korsningen lĂ€ngre som fortfarande Ă€r osĂ€ker för gĂ„ngtrafikanter? Armaturen stĂ„r dĂ€r sĂ„ investeringen Ă€r ju redan gjord och att lampor skulle ha en sĂ„ hög driftskostnad sĂ„ att inte trafikverket har rĂ„d Ă€r svĂ„rt att förstĂ„ nĂ€r byborna kan samla ihop till driften varje Ă„r. 

Nej vi förstĂ„r inte varför redan befintlig gatubelysning inte kan vara kvar. NĂ€r staten och kommunen lyser med sin frĂ„nvaro pĂ„ landet sĂ„ skapar det en otrygghet och inte en möjliggörare för att man ska kunna leva, verka och bo i hela Sörmland. Allt annat Ă€r slöseri med resurser. Att anvĂ€nda redan befintliga investeringar Ă€r sunt bondförnuft och borde göras i bĂ„de Bettna och Barvaexemplet sĂ„ att belysningen kommer tillbaka nĂ€r byggnationen Ă€r klar. Precis vad den som bor i staden rĂ€knar med. 

Martina Johansson (C)
Riksdagsledamot och riksdagskandidat för Sörmland

Victoria BarrsÀter (C)
Riksdagskandidat för Sörmland