Trygghet i Eskilstuna kräver mer än poliser och straff

Eskilstuna behöver satsa ordentligt på elever i socialt drabbade stadsdelar om vi ska bukt med brottsligheten på sikt.

Eskilstuna behöver satsa ordentligt på elever i socialt drabbade stadsdelar om vi ska bukt med brottsligheten på sikt.

Foto: TT

Debatt2021-05-22 04:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi älskar vår stad och människorna i den. Samtidigt kan vi inte blunda för att även Eskilstuna är drabbat av narkotikahandel, våldsbrott och organiserad kriminalitet. Det har växt fram under många år utan att samhället agerat tillräckligt. 

I söndags brann det på 16 platser i vår stad. Det är fruktansvärt. Många Eskilstunabor har drabbats. Några har fått sina bilar brända, barn har vaknat av blåljus och helikoptrar. Människor känner rädsla och obehag, vilket är vad den organiserade brottsligheten vill genom att sätta skräck i samhället. Det får de inte lyckas med!

Vi vet inte vad som ligger bakom dåden. Det är polisens sak att utreda brott. Samtidigt måste vi reflektera kring hur det ser ut idag i Eskilstuna och Sverige. Vi har länge varit ett land med lägre kriminalitet än många andra länder. Det är inte för att vi haft längre straff eller fler poliser. Det har däremot en direkt koppling till att vi haft ett starkt välfärdssamhälle. Men det gäller inte längre överallt.

Klassamhället är idag hårdare än på länge och det växer fram en organiserad brottslighet med löften om snabba pengar. Genom samhällets segregation, som håller människor från olika stadsdelar och klasser från varandra, ökar avståndet mellan oss. Det skapar ett "vi och dom"- samhälle.

Vad som behöver göras är inte enkelt. Det behövs fler poliser med lokal förankring i stadsdelarna. Samtidigt måste vi lyssna till polisen när de säger att de inte själva kan lösa de sociala problemen som gör att kriminella gäng kan rekrytera. De behöver hjälp. Det krävs satsningar på skola, socialtjänst och uppsökande verksamhet i de drabbade stadsdelarna. 

Men nedskärningar av förebyggande arbete och stoppandet av fältarbetare, i kombination med brister i skolan, har tagit oss hit. Vänsterpartiet har ofta lyft behovet av förbyggande arbete och det behövs stora satsningar på sommarjobb, jobb och utbildning när arbetslösheten ökar.

Vänsterpartiet arbetar för ett samhälle där ingen har anledning att se kriminalitet som en lösning. Vi vill ge alla barn en uppväxt som ger dem möjligheter till ett fullvärdigt liv. Vi vill se dessa 10 punkter genomföras i Eskilstuna:

1. Inför "Sluta skjut" som används framgångsrikt i Malmö. 

2. Satsa på en fungerande avhopparverksamhet kopplad till jobb.

3. Tillsätt en lokal haverikommission om våldet. 

4. Ställ fler krav på samverkan mellan polisen och kommunen i det förebyggande arbetet.

5. Starta ett lokalt "Våga vittna"-projekt och "Känn dig trygg förebygg" där skolan samverkar med olika aktörer.

6. Satsa på unga. Socialt förebyggande arbete och meningsfull fritid. Alla dagar i veckan.

7. Satsa på skolan i stället för att göra nedskärningar.

8. Säkerställ att kommunen inte gynnar företag som är involverade i organiserad brottslighet.

9. Sätt fokus på hur vi får unga människor i jobb och sysselsättning. 

10. Stärk dialogen och demokratin i stadsdelarna.

Maria Chergui (V)
Gruppledare

Jawad Zanganeh (V)
Socialnämnden

Firat Nemrud (V)
Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Ida Myrbäck (V)
Grundskolenämnde

Solveig Pohjola (V)
Torshälla stads nämnd