Utländsk arbetskraft ska också ha bra arbetsvillkor

Beställare, såväl offentliga som privata, bör ställa krav på kollektivavtal.

Beställare, såväl offentliga som privata, bör ställa krav på kollektivavtal.

Foto: Arkivfoto

Debatt2021-03-19 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har vi nåtts av nyheten om klusterspridning av coronaviruset på flera stora byggarbetsplatser. Northvolt utanför Skellefteå har fått störst uppmärksamhet och nu senast upptäcktes ett smittoutbrott på Microsofts jättebygge utanför Gävle. 

Att smittspridning uppstår på stora byggarbetsplatser är ingen slump och från Byggnads befarar vi att det även kan hända här i Sörmland.

Vi har flera stora byggarbetsplatser med samma problem som Northvolt och Microsoft. Mängder av underentreprenörer som går om varandra och när många saknar såväl svenska kollektivavtal som anställningar i Sverige blir vår insyn lika med noll. Finns det ett systematiskt arbetsmiljöarbete? Görs det riskbedömningar? Ingen vet, men sannolikheten är låg.

Från Byggnads har vi länge påpekat och kritiserat den vilda västern som byggbranschen tillåtits att bli. Vi har drivit på för huvudentreprenörsansvar och utökad tillträdesrätt för skyddsombuden. Men så länge regelverket och kontrollerna släpar efter blir det en ojämlik katt och råtta-lek.

Beställare, såväl offentliga som privata, har ett stort ansvar och kan göra skillnad om viljan finns. Krav på kollektivavtal säkerställer att de anställda har ekonomisk trygghet att isolera sig. Det möjliggör också för oss som fackförbund att kontrollera arbetsmiljön. 

Andra konkreta åtgärder som att ställa ut fler bodar, organisera om arbetet så att raster kan tas i omgångar med mera kan göra stor skillnad. Men vi vet av erfarenhet att den typen av systematiskt arbetsmiljöarbete lätt faller mellan stolarna när ingen tar ansvar för helheten och lägsta möjliga pris alltid är första prioritet. 

Vi behöver utländsk arbetskraft i Sverige för att kunna hålla den höga byggtakt vi måste ha. Men alla som arbetar här måste ha bra villkor, trygg arbetsmiljö och ekonomisk trygghet om man blir sjuk. Det gäller både före, under och efter pandemin.

Vi hoppas att beställarna och huvudentreprenörerna här i Sörmland kan lära sig av teknikjättarnas misstag. Innan det är för sent.

Jan Andersson
Ordförande i Byggnads Mälardalen