Kompetensförsörjning är en viktig fråga som behöver aktualiseras mer och vi, som region, behöver ligga i framkant för att komma åt det växande problemet. För att stärka kompetensförsörjningen är det angeläget att ha tydliga framtidsvisioner och hitta de vägar som bär oss framåt för ökad kompetensförsörjning.
En sådan väg är Svealandsbanan som invigdes år 1997 och som under dessa år har gett och fortfarande ger stora möjligheter till arbetspendling till och från Eskilstuna, vilket har bidragit till ökad kompetensförsörjning i Eskilstuna och i resten av vår region.
Bygget av Svealandsbanan har möjliggjort arbetspendling med tåg, som har bidragit med ökad kompetensförsörjning både för Stockholmsregionen och för Eskilstuna. Sedan invigningen av Svealandsbanan har vårt samhälle förändrats, framför allt rörligheten. I dag ser vi fler som vill bosätta sig i Eskilstuna men behålla arbetet på annan ort, vilket är viktigt för Eskilstuna som kommun och för stadens utveckling.
Men det ställer också krav på oss som kommun och därför är det viktigt att vi fortsätter att stå enade och lyfter vår regions behov. Vi ser en upprustning av Svealandsbanan som en nödvändig investering för att säkra den fortsatta kompetensförsörjningen för vår kommun och region.
Eskilstuna ligger geografiskt bra till från Stockholm men också i kommunikationsnoder som Oslo, Västerås och Örebro. Det sker mycket i Eskilstuna på etableringsfronten, bland annat i Logistikparken och vi har ett skriande behov av kompetent arbetskraft i vår region. Dubbelspår till/från Stockholm kommer att möjliggöra tätare, snabbare och tryggare avgångar mellan Stockholm, Eskilstuna och vidare mot Örebro.
I dag kan Eskilstuna stolt titulera sig som universitetsstad. Det är stort och viktigt för Eskilstuna och Sörmlands fortsatta utveckling och kompetensförsörjning. Universitetet är ett område där vi också behöver fortsätta arbeta framåt.
Vi har ett universitet som när det var högskola klassades som idrottsvänlig, vilket innebar att idrottare som låg långt fram i sin idrottsliga utveckling och klassificerades som elitidrottare kunde få en anpassad utbildning och studieplan som gick att kombinera med elitidrott. Den stämpeln hoppas vi innerligt kan komma tillbaka nu så vi får ett idrottsvänligt universitet.
Vår region har stärkts med universitetsutbildning samt har pågående renovering och utbyggnad av samtliga sjukhus i vårt närområde. Samtidigt ser vi en ökande personalbrist inom hälso- och sjukvården.
Vår förhoppning är därför att Socialstyrelsen, universitetskanslersämbetet, universitet och regionen tillsammans arbetar aktivt för att vår region ska få ett universitetssjukhus och läkarutbildning på Mälardalens universitet.
Vår region ligger strategiskt bra till och har flertalet stora sjukhus i vårt närområde som är i behov av mer kompetens. Ett universitetssjukhus och läkarutbildning kommer fortsatt att bidra till att stärka vårt län och region
Den 13 maj håller Moderaterna i Sörmland förbundsstämma och vi som motionärer välkomnar en debatt om stärkt kompetensförsörjning och utveckling som stärker hela Sörmland.
Vi vill se dubbelspår mellan Eskilstuna och Stockholm, uttala en vilja kring att Mälardalens universitet blir ett idrottsvänligt universitet samt verka för att Mälarsjukhuset i framtiden ska bli ett universitetssjukhus och därmed ha läkarutbildning i Eskilstuna.
Jari Puustinen
Gruppledare Moderaterna i Eskilstuna
Robin Tannarp
Gruppordförande Moderaterna i Eskilstuna