Värna den svenska kycklinguppfödningen!

Sverige har de mest välskötta och humana uppfödningsvillkoren i världen, skriver Kristdemokraterna.

Sverige har de mest välskötta och humana uppfödningsvillkoren i världen, skriver Kristdemokraterna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Debatt2023-04-17 07:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På fredagen innan påsk så besökte vi från Kristdemokraterna Flättorps gård i Ärla som bedriver kycklinguppfödning. En fantastiskt välskött gård som levererar färsk kyckling till Kronfågel, kyckling som är uppfödd med mycket omtanke och kärlek i ett exemplariskt skött djurstall i hjärtat av den sörmländska landsbygden.

Vi vill se att bara svensk kyckling serveras i våra kommuner och regioner i Sverige, då vi har de mest välskötta och humana uppfödningsvillkoren i världen! Till skillnad från pressade importpriser när uppfödning kan ske utom vår kontroll och på sätt som djuren kan fara illa av.

Importen av kyckling har ökat det första halvåret 2022 med 16 procent och vi anser att vi måste värna den svenska uppfödningen på vår landsbygd i första hand. På drygt tio år har kycklingbönder i Sörmland minskat vårt klimatavtryck med 20 procent.

En föredömlig näringsidkare och restaurangkedja i Sverige är Max hamburgare som bara använder svensk kyckling i sina kycklingburgare. Så varför kan inte vi också vara med och gå i bräschen för att endast svensk kyckling ska finnas på var mans bord fullt ut i våra kommunala och regionala verksamheter?