Vem jobbar med tillgänglighet på våra förvaltningar?

Vad har kommunen gjort för tillgängligheten i Eskilstuna?

Vad har kommunen gjort för tillgängligheten i Eskilstuna?

Foto: Nathalie Wahlbeck

Debatt2021-04-15 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna producerar många bra och moderna styrdokument. Tyvärr följs de inte alltid tillräckligt bra av förvaltningar och bolag. 

Ett sådant exempel är beslutet om en handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning, som ett enigt kommunfullmäktige tog beslut om 9 februari 2017. Enligt planen ska varje förvaltning ha en eller flera tillgänglighetsansvariga som ska ha uppdraget att driva på och samordna tillgänglighetsuppdraget. 

Förra året ställde MP Eskilstuna en fråga till socialnämnden och till stadsbyggnadsnämnden om vem eller vilka som har ansvaret att driva på och samordna tillgänglighetsuppdraget på förvaltningarna. Från båda fick vi svar om att det inte finns någon inom förvaltningen med uppdraget att jobba strategiskt med tillgänglighet. När två slumpmässigt valda förvaltningar båda svarar samma sak så väcker det självklart frågan om hur pass omfattande problemet är. 

Det är lätt att ta fina beslut i funktionsrättsfrågor, men Eskilstuna förtjänar att vi förverkligar de fina orden. MP Eskilstuna vill inte på något sätt förringa det engagemang som finns hos duktiga medarbetare i kommunen i de här frågorna, och inte heller förenkla frågan om tillgänglighet till att handla om just den här punkten. Men en riktlinje som inte följs innebär dels en försvagning av kommunfullmäktiges ställning, dels att dokumentet kan uppfattas som en hyllvärmare som inte tas på allvar. 

Det görs många bra insatser i kommunen för personer med funktionsnedsättningar, men det behöver bli bättre. Planen som ett enhälligt fullmäktige tog var ett viktigt steg. Men om förvaltningarna inte jobbar som fullmäktige beslutar känner vi en oro för att majoriteten inte prioriterar de här frågorna tillräckligt mycket. 

Vi undrar därför om kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) delar vår uppfattning att kommunfullmäktiges beslut av handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning innebär att man gett en riktlinje till alla förvaltningar, i uppgift att utse en eller flera tillgänglighetsansvariga? En lika angelägen fråga till Jimmy Jansson är vilka åtgärder som har vidtagits för att följa upp om förvaltningarna följt riktlinjerna i handlingsplanen från 2017? 

Oscar Hedenfeldt (MP)
Ledamot i rådet för funktionshinderfrågor och ersättare i socialnämnden Eskilstuna