Vad händer med stängningen av Årbyskolans högstadium?

Innan så omfattande beslut, som krävs för att lägga ned Årbyskolans högstadium, kan fattas ska en utredning presenteras så att alla kan ta del av fakta. Korta eller muntliga svar är inte tillräckligt, skriver flera vårdnadshavare till elever på skolan.

Vi har läst offentliga uttalanden av chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna, Lina Axelsson Kihlblom. I dem framkommer uppgifter som vi inte tycker stämmer och förslag som föräldrar motsätter sig, skriver flera vårdnadshavare till elever på Årbyskolan

Vi har läst offentliga uttalanden av chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna, Lina Axelsson Kihlblom. I dem framkommer uppgifter som vi inte tycker stämmer och förslag som föräldrar motsätter sig, skriver flera vårdnadshavare till elever på Årbyskolan

Foto: Joakim Serrander

Debatt2024-09-20 06:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har läst offentliga uttalanden av förvaltningschefen Lina Axelsson Kihlblom, uppgifter som vi anser inte stämmer och förslag som föräldrar motsätter sig. Förvaltningschefen säger att kommunen följer tidsplanen för nedläggning, att eleverna ska göra ett extra skolval i november och att det inte är möjligt att fasa ut högstadiet på Årbyskolan. 

Föräldrar har fått höra att det är fullt på andra högstadieskolor. ”Den oron finns det dock inte fog för” säger Lina Axelsson Kihlblom. 

Men varken politiker eller föräldrar fick se någon utredning om lokaler och antal platser inför beslutet i juni. Korta eller muntliga svar är inte tillräckligt. Innan så omfattande beslut fattas ska en utredning presenteras så att alla kan ta del av fakta. Den 11 oktober ska ett nytt beslut om processen fattas i grundskolenämnden.  

”Att flytta hela klasser ifrån Årby är inte aktuellt” säger Lina Axelsson Kihlblom. Hon talar om likabehandling. Vad är likabehandling enligt skollagen när klasser splittras? Det är elever som nu går i högstadiet och som ska splittras innan de får sitt avgångsbetyg. Det har aldrig hänt förut i Eskilstuna. Inga etiska aspekter beaktas. En forcerad metod som få har gett sitt stöd för inom forskningsvärlden. 

”Det är inte heller möjligt att fasa ut högstadiet” sägs det. Alltså att högstadieklasser som redan går på Årbyskolan ska få gå klart högstadiet där, vilket är ett starkt önskemål från elever och föräldrar. Återigen finns ingen utredning, endast muntliga uttalanden från politiker inom S och M och att förvaltningen bedömer att det skulle bli svårt att lösa lokalmässigt.

Anpassad grundskola har funnits i 20 år på Årbyskolan och finns i lokaler som är integrerade. Allt har fungerat väl. Låt både anpassad skola vid Årbyskolan och Djurgårdsskolan vara kvar som i dag och utveckla en anpassad F-6 skola, till exempel vid Mesta skola där utvidgade lokaler planeras för grundskola F-6.

”Beslutet om avvecklingen grundar sig i Årbyskolans problematik med låga studieresultat” hävdar förvaltningschefen Lina Axelsson Kihlblom. Det är uppgifter som motbevisas av förvaltningens egen statistik från VT 2024. Att andra kommuner har goda resultat av splittring är också fel. Till exempel i Örebro misslyckades man med delning av klasser i Vivallaskolan. Varken betygen eller gymnasiebehörigheten höjdes enligt en forskningsrapport. 

”Skolan ska enligt skollagen vara likvärdig, alla elever har rätt till utbildning av hög kvalitet,” säger Lina Axelsson Kihlblom som hävdar att extra resurser satsats på Årbyskolan. Det stämmer inte. 

Årbyskolan har inte haft mer resurser än den elevpeng och det statsbidrag som grundskolenämnden har fattat beslut om – inte mer än någon annan jämförbar skola.

Förvaltningschefen Lina Axelsson Kihlblom uppger att i skolvalet är det så kallade frånvalet från Årbyskolan stort. Det vill säga att många i närområdet önskar en annan skola till sina barn. Alla klasser på högstadiet är i dag fyllda, trots det oväntade beskedet om nedläggning i juni. På Årbyskolan finns en positiv utveckling som vi inte vill äventyra!

Vi har i ett långt öppet brev till ansvariga politiker förklarat alla våra ställningstaganden. Vi avslutade med ett antal frågor som vi – som undertecknade brevet och debattartikeln i Eskilstuna-Kuriren (13/9) – fortfarande väntar svar på.

 

Vårdnadshavare till elever på Årbyskolan, bland många andra:

Ida Johansson
Madelene Humbla 
Khaled Al- qasrani
Maria Chergui
Sandra Axenborg 
Abir Malas Al Zahabi
Fayad Al Zahabi
Jorge Molina Raquil
Hanana Zouhali
Marwan Obedi
Johan Modin
Kristin Johansson
Dunya Albawi
Jeanette Lantz
Karin Salazar 
Wilson Morais
Khadra Mohamed
Avin Saleh
Zahra Mohamed Ali
Abdulla Aboutouk
Yasmin Ahmed
Rosario Fernandez