Vi i Socialdemokraterna sätter eleverna först

Kommunala skolor har i större utsträckning ett elevunderlag som är i behov av mer pengar.

Kommunala skolor har i större utsträckning ett elevunderlag som är i behov av mer pengar.

Foto: Arkiv

Debatt2021-06-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sitt remissvar beskriver Almega en likvärdig skola som ett ”etiskt dilemma”. I sitt repliksvar på vår debattartikel skriver Almegas näringspolitiska chef, Andreas Åström, att en rättvis skolpeng skulle komma att ”straffa” elever på friskolor. Det stämmer inte. 

Istället handlar det om att ändra i det skolpengssystem som idag gör att friskolekoncerner överkompenseras för kostnader de inte har. Det är ett system som idag flyttar resurser bort från de barn och unga som är i mest behov av stöd i skolan, eller som råkar bo på landsbygden eller någon annanstans där friskolekoncernerna inte ser det som ekonomiskt lönsamt att etablera sig. 

Vi förstår att Almega vill försvara friskolekoncernernas intäkter till varje pris, men att försöka rättfärdiga det med att det skulle vara för barnens skull är inte trovärdigt. Särskilt inte när det kommer från en aktör som tidigare beskrivit likvärdigheten i skolan som ett estiskt dilemma.

Åström skriver vidare i sin replik att friskoleelever idag har en lägre skolpeng än barn i kommunala skolor. Det han inte skriver är anledningen. Kommunala skolor har i större utsträckning ett elevunderlag som är i behov av mer stöd. Skolpengen kompenserar för detta. Samtidigt arbetar vinstdrivande friskolor för att attrahera ett mindre resurskrävande elevunderlag. Krasst sagt, handlar det om barn från studievana hem. 

För att spara in än mer på skolpengen har friskolor också generellt lägre lärarlöner, lägre lärartäthet och en lägre andel behörig lärare. Överskottet försvinner ofta iväg i miljonvinster som hade kunnat användas till extra lärarstöd till de 16 000 elever som 2020 inte uppnådde kunskapsmålen. Trots att det är fler som nu uppnår kunskapsmålen står än likvärdigheten och stampar. Men om denna problematik skriver Åström inget om.

Vi Socialdemokrater sätter våra elever först, vi sätter välfärden först. Vi står upp för rätten att välja skola, men kommer aldrig att prioritera vinstjakten över våra barns utbildning och framtid. Det krävs om Sverige åter ska få världens bästa och mest jämlika skola – där har vi varit, och dit ska vi igen.

Gunilla Svantorp (S)
Ordförande för utbildningsutskottet 

Caroline Helmersson Olsson (S)
Riksdagsledamot i utbildningsutskottet från Södermanlands län