Vi kan ha både miljövänlig värme och pengar till annat

Processen för att sälja Sevabs värmerörelse fortsätter, berättar kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Processen för att sälja Sevabs värmerörelse fortsätter, berättar kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Foto: John Hanzlert

Debatt2020-12-09 05:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avyttringsprocessen av Sevabs kraftvärmerörelse går som planerat. Vi har sedan augusti i år arbetat intensivt med frågan om en eventuell försäljning av hela eller delar av Sevabs kraftvärmerörelse. Det gör vi under arbetsnamnet ”projektet Calor”, vilket betyder värme på latin.

Vi har tagit hjälp med projektstöd från några av landets främsta inom detta område. Det är en i många avseenden en helt standardiserad process som följer standardiserade steg. Vi har avklarat bland annat en separationsanalys, en risk- och konsekvensanalys och just nu pågår löpande kontakt med marknaden. Ytterligare förfrågningar från marknaden har inkommit och arbetet med marknadsföringen kommer fortsätta framåt som planerat.

En eventuell försäljning skulle inte bara frigöra kapital utan också minska Strängnäs kommuns framtida investeringsbehov. En försäljning av fjärrvärmerörelsen skulle, som jag uttryckt det tidigare, inte innebära ett vägval för Strängnäs kommun där vi väljer bort något. Jag menar att det kan innebära ”både och”, på ett ekonomiskt hållbart sätt. 

Vad menar jag då med ”både och”? Vi skulle fortsatt ha tillgång till en miljövänlig uppvärmningsform för värme-, ång- och elproduktion samtidigt som vi skulle kunna stärka förutsättningarna för nödvändiga investeringar i skola, idrott och fortsatta investeringar i hälsa och kultur. Vägvalet handlar alltså om att stärka våra invånares möjligheter till ett rikt och hälsosamt liv i linje med de tre B:na: boende, bildning och besök!

Nästa viktiga steg i processen är att efter jul ta emot indikativa bud från marknaden och därefter starta utvärderingsprocessen. Målsättningen är att vi ska ha tydliga bilder av vad en eventuell försäljning innebär under senare delen av våren för att kunna ta ett väl underbyggt beslut till sommaren 2021.

Vi kommer fortsätta att berätta för dig som invånare om vilka steg vi tar i denna för vår kommun viktiga fråga och hoppas att du känner dig informerad och därmed har möjlighet att få dina eventuella frågor besvarade innan vi fattar beslut.


Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun