Vi moderater har drivit regeringen framför oss

Debatt 14 augusti 2020 05:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De politiska beslut som fattats under våren och sommaren kommer att prägla hela 20-talet. 

Lika tydligt som att samtliga partier i riksdagen varit konstruktiva och samarbetsvilliga för att snabbt få krisåtgärder på plats, är det faktum att vi moderater har drivit regeringen framför oss för att rädda jobb och företag undan krisen. 

Moderaternas fokus från dag ett har varit att minska smittspridningen, bekämpa pandemin och rädda så många svenska jobb och företag som möjligt. 

Utan detta driv och möjlighet att samla riksdagen hade nödvändiga krispaket inte kommit på plats. Vi krävde slopade arbetsgivaravgifter, en företagsakut med statlig räntegaranti och vi drev på för stöd till företagens hyreskostnader. 

Vi moderater föreslog att 100 miljoner kronor avsattes för att rädda regionala flygplatser i krisen – något regeringen senare gick med på. Redan den 7 april presenterade vi konkreta förslag om omsättningsstöd till de värst drabbade företagen och vi såg till att räntan på företagens skattekrediter till slut halverades. Allt med fokus på att rädda svenska jobb. 

Hade inte vi moderater lagt fram konkreta förslag som samlat en majoritet i riksdagen så hade arbetslösheten i dag varit ännu större. Men det räcker dock inte. Fortfarande finns mängder av småföretagare som kämpar för sin överlevnad då de hamnat utanför regeringens krisstöd. Därför är det nu hög tid för finansministern att återkommer till riksdagen med krisstöd anpassade för just dessa. Och det brådskar i ett läge när varje dag är en kamp för överlevnad.

Nu krävs reformer för fler jobb och ökad tillväxt. Ett bidragstak behöver införas och skatterna på låga inkomster måste sänkas så att det alltid lönar sig att jobba. Lärlingsjobb behöver komma på plats för att matcha unga arbetslösa. Högre krav på språk och utbildning för invandrade för att integrationen ska fungera. 

Vi moderater kommer fortsätta att göra vårt yttersta för att lägga konstruktiva, genomförbara förslag och söka lösningar för att säkra svenska jobb och ta Sverige ur krisen.


Elisabeth Svantesson (M)
Ekonomisk-politisk talesperson

Lotta Finstorp (M) 
Riksdagsledamot Sörmland

Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Riksdagsledamot Sörmland

Ämnen du kan följa