"Vi väljer välfärden före skattesänkningar"

Det är hög tid att vi prioriterar de mångas välfärd, inte bidrag och skattesänkningar till de rikaste, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) med flera.

Det är hög tid att vi prioriterar de mångas välfärd, inte bidrag och skattesänkningar till de rikaste, skriver Lotta Johnsson Fornarve (V) med flera.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2019-10-21 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länge toppade Sverige listan över världens mest jämlika länder. Det var ett land där vi sökte gemensamma lösningar på gemensamma problem. De senaste decennierna har vi i stället legat i topp över de länder där klyftorna ökar snabbast. Med mittenregeringens budget kommer den utvecklingen gå ännu snabbare.

Men den ökande ojämlikheten är inte någon naturlag. Därför lägger Vänsterpartiet i riksdagen nu fram en plan för rättvisa och grön omställning. Vi föreslår kraftigt höjda garantipensioner, en satsning på klimatomställning och infrastruktur, och en utbildningsreform för att se till att fler kan och vill jobba i den offentliga sektorn.

Den växande ojämlikheten visar sig inte minst mellan stad och land, mellan fattiga och rika kommuner. De senaste decenniernas stora skattesänkningar har urholkat välfärden. Lokalpolitiker runt om i landet varnar för att krisen är akut. Trots det lägger 73-punktsgänget sex miljarder på avskaffad värnskatt.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Vi väljer välfärden före skattesänkningar. Med vänsterpolitik hade våra kommuner sett annorlunda ut. Med ett ökat statsbidrag på sammanlagt 20 miljarder per år fram till 2022 hade det inneburit över 207 miljoner kronor till Eskilstuna kommun och över 70 miljoner till Strängnäs kommun. Pengar som vi hade kunnat använda till att anställa fler inom välfärden. 368 personer närmare bestämt i Eskilstuna och 125 personer i Strängnäs. 

Vänsterpartiets budget innefattar bland annat en storsatsning på barnomsorgen med 2 miljarder per år i hela Sverige. I Eskilstuna skulle det betyda 38 nya förskollärare bara i år och i Strängnäs 13 styckenDet skulle betyda mindre barngrupper och en vardag där varje barn får den tid och uppmärksamhet som barn behöver. 

Inom äldreomsorgen råder en ohållbar situation, och det är de äldre och personalen som får betala priset. Därför gör vi en lika stor satsning på våra äldre som på våra barn. Med de drygt 20 respektive 7 miljoner kronor som är öronmärkta för äldreomsorgen i våra kommuner, skulle vi kunna anställa 40 nya undersköterskor i Eskilstuna och 14 i Strängnäs. Detta är satsningar som skulle göra skillnad på riktigt för oss Eskilstunabor och Strängnäsbor.

Med Vänsterpartiets program kan vi vända utvecklingen och bygga världens mest rättvisa och jämlika land. Det är hög tid att vi prioriterar de mångas välfärd, inte bidrag och skattesänkningar till de rikaste.

Lotta Johnsson Fornarve (V)
Riksdagsledamot Sörmland

Maria Chergui (V)
Gruppledare i Eskilstuna

David Aronsson (V)
Gruppledare i Strängnäs