Vi vill ha över hundra nya poliser till Eskilstuna

Moderaternas polismål skulle i praktiken innebära cirka 32 000 poliser i hela landet.

Moderaternas polismål skulle i praktiken innebära cirka 32 000 poliser i hela landet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-04-18 21:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen besökte vi stadsdelen Årby i Eskilstuna. Tillsammans mötte vi lokal polis som berättade om den senaste tidens skjutningar och om polisens viktiga, men också svåra, arbete i området. Samtalet berörde flera av de mönsterbrytande förslag som Moderaterna lägger fram, förslag som på både nationell och lokal nivå skulle få avsevärd påverkan på både gängkriminalitet och skjutningar.

Samtidigt som det dödliga skjutvapenvåldet minskar i övriga Europa går utvecklingen i Sverige i rakt motsatt riktning. Sverige befinner sig nu i statistiktoppen i Europa när det gäller dödsskjutningar. Här utgör det första kvartalet 2022 ett dystert rekord, med 17 avlidna i 89 skjutningar. 

Moderater vill se mönsterbrytande åtgärder som på allvar skulle göra det riktigt svårt att vara gängkriminell i Sverige. Det rör sig bland annat om hårdare straff och fler kameror, men också om betydligt fler poliser. Moderaterna vill att Sverige ska upp till EU-snittet vad gäller antalet poliser per invånare. 

Med rätt politik, som höjda polislöner och betald polisutbildning, kan detta vara verklighet till 2028. Moderaternas polismål skulle i praktiken innebära cirka 32 000 poliser i hela landet. För Södermanlands län motsvarar det cirka 270 nya poliser, varav drygt 110 i Eskilstuna. Men det räcker inte. Polisen måste också få de verktyg som de själva efterfrågar, men som regeringen säger nej till. Det handlar bland annat om att tillåta anonyma vittnen för att bryta gängens tystnadskultur och att förbjuda deltagande i kriminella gäng. 

Moderaterna ser problemen och vill vidta effektiva åtgärder som påverkar både på kort- och lång sikt. Lokalt i Eskilstuna arbetar majoriteten med stora insatser i det förebyggande arbetet. Vi i Moderaterna vill stärka upp det arbetet ytterligare. 

Att arbeta förebyggande är det bästa vi kan göra för att på lång sikt förhindra att nya unga individer rekryteras in i gängkriminaliteten. Därför måste vi i politiken fördjupa samarbetet ytterligare tillsammans med polis, skola, berörda myndigheter och civilsamhället. På kort sikt, däremot, är det av yttersta vikt att de kriminella kommer bort från våra gator och här är det polisen som måste få rätt verktyg att arbeta med, till exempel fler kameror och ordningsvakter. 

Medborgarna i Eskilstuna ska kunna känna sig trygga även utanför sina hem. Trygghet är, och kommer fortsätta vara, ett av våra mest prioriterade områden.

Johan Forssell (M)
Rättspolitisk talesperson

Jari Puustinen (M)
Kommunalråd