Vi vill se alternativ till att sälja fjärrvärmen

Hur kan vi säkra vårt inflytande över fjärrvärmen om vi säljer hela verksamheten eller som minoritetsägare, undrar C, KD och L i Strängnäs.

Hur kan vi säkra vårt inflytande över fjärrvärmen om vi säljer hela verksamheten eller som minoritetsägare, undrar C, KD och L i Strängnäs.

Foto: John Hanzlert

Debatt2021-02-17 05:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt tar i sitt inlägg (5/2) upp att det hör till förtroendevaldas uppdrag att ständigt utvärdera vad som kan skapa mest invånarnytta, vilket vi givetvis håller med om. Till vårt uppdrag i oppositionen hör också att granska de beslut som majoriteten vill fatta. Detta gör vi genom att säkerställa bra beslutsunderlag genom att ställa frågor som vi vill ha svar på. 

Beslutet att sälja eller behålla fjärrvärmerörelsen är stort, då det kommer att påverka kommunen i decennier framöver. Det gör att det fortfarande finns ett stort antal frågor, som behöver besvaras. Vissa frågor är redan lyfta av oss och väntar på svar. Några av de viktigaste frågorna i processen är: 

– Hur kan vi säkra vårt inflytande över fjärrvärmen om vi säljer hela verksamheten eller som minoritetsägare? 

– Vilka alternativ finns för att klara den redan beslutade investeringsplanen om försäljningen inte blir av? 

– På vilket sätt kommer en reell medborgardialog att genomföras? Självklart är det viktigt för oss att veta vad allmänheten tycker.

När det gäller den ekonomiska delen i frågan så är den givetvis beroende av vilket bud en eventuell köpare lämnar. I nuläget betalar fjärrvärmen med sin förmåga att generera ett positivt kassaflöde sina räntor och en betydande del av investeringarna, vilket flera andra verksamheter inom SEVAB inte klarar. 

Troligtvis tar en ny ägare inte över det befintliga lånet som då stannar kvar i kommunen. Med ett lägre kassaflöde måste då kostnaderna finansieras på annat sätt och då finns det risk att det blir skattebetalarna som får göra det. 

För att kunna fatta ett så hållbart och långsiktigt beslut som möjligt, förväntar vi oss att på liknande sätt, som i ärendet om nytt Bildningscentrum hösten 2020, få ett gediget underlag med två alternativ (sälja eller inte sälja) inklusive konsekvenser av båda alternativen att ta ställning till i beslutsprocessen. 

Mia Nerby (C)
Oppositionsråd 

Roger Steen (C)
Gruppledare

Catharina De Geer (KD)
Gruppledare

Margaretha Furustrand (L)
Gruppledare