Vilka värderingar råder, frågar man sig när man hör begrepp som ”fightclubs” där ungdomar organiserar gatuslagsmål. Det verkar även hända att personer i publiken blir misshandlade.
Varifrån utvecklas dessa normbrytande beteenden? Faktum är att en överväldigande majoritet av ungdomarna i vår kommun är mycket skötsamma och lugna. Tyvärr så lyckas en eller fåtal individer få med sig en svans och skapar oroligheter. Dessa skapar rubriker och syns, vilket inte är positivt.
Vad gör vi vuxna och samhället då unga personer börjar glida, eller vad är det vi inte gör?
Enligt vårt sätt att se det så utgår vi från de små gemenskaperna såsom familjen, föreningar och andra kretsar för gemenskap. Vi ser inte individualism som det bästa då vi människor behöver stöd av varandra i såsom kärlek och omsorg. Vi ser heller inte det stora kollektivet där strävan efter likhet är det drivande som det bästa då vi alla som personer är unika.
Vi är av naturen ofullkomliga och behöver varandras stöd och vägledning från den som gått före. Det är där vi vuxna och samhället kommer in för våra ungdomar.
Vi behöver vara goda förebilder, vi behöver bry oss och se vad våra ungdomar gör när de inte är hemma och så vidare.
Det är inte alltid lätt som förälder att hantera sitt barn som bryter normerna. Där måste skola och socialtjänst komma in tidigt. Vi ser i många fall när dessa ungdomar hamnar i rullorna hur fort det eskalerar med åtalspunkter och i många fall missbruk. Det är inte till deras fördel varken nu eller i framtiden.
Där föräldrarna eller socialtjänsten inte når fram eller äger makten måste man snabbare kunna ta dessa ungdomar från gatorna (snabbare än vad som sker i dag). Institution eller familjehem på annan ort, där man professionellt kan jobba med personen på distans till det tidigare destruktiva umgänget och miljöerna. Motivera studier, sätta upp mål och belysa goda värderingar. Vi måste visa att det inte är okej och sedan försöka vända till det positiva och inte falla undan. Ibland behöver vi sätta ner foten innan det går alldeles för långt.
Utifrån detta valde Kristdemokraterna i Strängnäs att satsa ytterligare pengar på mobila team som kan synas på gator och torg, där de kan möta och se ungdomar med normbrytande beteenden tidigt. Vi valde även att förstärka skolans budget ytterligare.
Tomas Walter
Gruppledare KD Strängnäs
Christoffer Sonesson
Ledamot Socialnämnden KD Strängnäs