Viljan att ge Àr fortfarande stark i Sörmland

Genom att trycka pĂ„ alternativet att skĂ€nka panten till Vi-skogen nĂ€r de pantat har sörmlĂ€nningar bidragit med att 9 679 trĂ€d kunde planteras i Östafrika under 2020.

Genom att trycka pĂ„ alternativet att skĂ€nka panten till Vi-skogen nĂ€r de pantat har sörmlĂ€nningar bidragit med att 9 679 trĂ€d kunde planteras i Östafrika under 2020.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Debatt2021-06-14 21:07
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Coronakrisen innebÀr tuffa utmaningar för alla. Pandemin drabbar oss pÄ flera fronter: direkta folkhÀlsoeffekter, lÄngtgÄende nedstÀngning av samhÀllet och för mÄnga en pÄtaglig ekonomisk nedgÄng. I ett sÄdant sammanhang skulle man instinktivt kunna förstÄ om budgetprioriteringarna skÀrps och den politiska kursen riktas om mot den mer omedelbara vÀlfÀrden pÄ hemmaplan.

Men ganska snart stĂ„r det klart att hĂ„llbarheten i ett sĂ„dant resonemang haltar. DĂ€r Sverige drabbats hĂ„rt av Covid-19 har mĂ„nga lĂ€nder i Afrika, Sydasien och Latinamerika drabbats Ă„tskilligt vĂ€rre. 

FN rÀknar med att ytterligare 130 miljoner mÀnniskor vÀrlden över kan drabbas av svÀlt enbart pÄ grund av coronakrisen. DÄ led redan 690 miljoner av undernÀring innan viruset slog till.

Vi mĂ„ste med andra ord fortsĂ€tta ge, av solidaritet med dem som har det mycket svĂ„rare Ă€n oss. För sĂ€llan har det varit tydligare att vi alla i hela vĂ€rlden hĂ€nger ihop. Det som Ă€r dĂ„ligt för ett land blir dĂ„ligt för alla om vi inte tar ansvar för varandra. 

Och lyckligtvis underkĂ€nner svenskarna faktiskt politiska förslag om att minska Ă„tagandena till utvecklingslĂ€nderna. Bland annat visade Sidas Ă„rliga mĂ€tning av svenskarnas instĂ€llning till bistĂ„ndet 2020 att attityden ligger kvar pĂ„ samma nivĂ„ som 2019. ”En klar majoritet, 76 procent, anser att det Ă€r viktigt att Sverige bidrar till utveckling i fattiga lĂ€nder”, rapporterade Sida. 55,8 procent anser vidare att nivĂ„n pĂ„ bistĂ„ndet â€Ă€r lagom eller bör öka”, mot 35,8 procent som anser att det bör ”minska eller slopas”.

Samma positiva attityd hos allmĂ€nheten till att bidra till fattigdomsbekĂ€mpning finner ocksĂ„ vi i vĂ„r egen verksamhet. Vi-skogen Ă€r en svensk bistĂ„ndsorganisation som arbetar med trĂ€dplantering och stöd till smĂ„bönder i Kenya, Rwanda, Tanzania och Uganda. Sedan starten 1983 har Vi-skogen bidragit till att plantera över 141 miljoner trĂ€d, och under de senaste tio Ă„ren stöttat drygt 2,4 miljoner mĂ€nniskor att ta sig ur fattigdom. 

En avgörande komponent i vĂ„rt arbete Ă€r insamling genom pantknappen pĂ„ Ă„tervinningsstationerna i Coops butiker runt landet. Genom att trycka pĂ„ alternativet att skĂ€nka panten till Vi-skogen bidrog befolkningen i Sörmland med 193 653 kronor under 2020, vilket gjorde att 9 679 trĂ€d kunde planteras i Östafrika. Och det mitt under coronakrisen.

SörmlÀnningarna har med andra ord skÀl att vara stolta över deras betydelsefulla bidrag till att motverka pandemins skadeverkningar i fattiga lÀnder. Och vÄra politiker har anledning att noga sondera bistÄnds- och insamlingsviljan hos allmÀnheten innan de vÀnder sig bort frÄn dem som behöver vÄrt stöd som mest just nu.

Eva Åberg
Verksamhetschef Vi-skogen