Vill du kissa i en kopp, Josefine Helleday?

Ska man tvinga elever att testa sin urin bör man ju rimligtvis föregå med gott exempel, skriver Lufs ordförande Jonathan Törnstrand. När kommunfullmäktige sammanträder i september kommer Luf därför stå på Fristadstorget och erbjuda kommunalrådet Josefine Helleday (S) och övriga kommunalråd ett drogtest.

Ska man tvinga elever att testa sin urin bör man ju rimligtvis föregå med gott exempel, skriver Lufs ordförande Jonathan Törnstrand. När kommunfullmäktige sammanträder i september kommer Luf därför stå på Fristadstorget och erbjuda kommunalrådet Josefine Helleday (S) och övriga kommunalråd ett drogtest.

Foto: Lars Skärlund/Joakim Serrander/Pressbild

Debatt2023-09-05 12:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ännu en vecka, ännu ett auktoritärt förslag. Majoriteten i Eskilstuna, Moderaterna och Socialdemokraterna, verkar inte kunna föreställa sig någonting roligare att göra med kommunens resurser än att inskränka medborgares friheter på tvivelaktiga grunder. Denna gång handlar det om drogtester för gymnasie- och högstadieelever.

Vi kan alla konstatera att de kriminella gängens hänsynslösa våld är ett av vår tids absolut största samhällsproblem, särskilt i Eskilstuna. Det är inte bara en otrolig förlust att många faller offer för denna meningslösa våldsspiral och mister livet. Det skadar också hela samhället. Det äter sig in i människors medvetande, och gör dem rädda. Rädda människor är tyvärr lätta offer för billig (eller i detta fall rätt så dyr) populism.Det talas om att höjda straff, mer repression och fler utvisningar. Mer övervakning och fler inskränkningar av våra friheter. Man behandlar symtom i stället för att lösa faktiska problem. Väldigt ofta slåss man inte ens mot symptomen, utan bara mot väderkvarnar, drogtester av elever är ett sådant slag i luften.

Det kan ju vara kul för våra kära kommunalråd att få verka lite tuffa ibland, att få känna den där handlingskraften som de så gärna vill besitta. Men att klappa några egon är inte en tillräckligt god anledning att börja behandla våra elever, och kommunanställda, som kriminella. Drogtester av elever är dyrt och integritetskränkande, dessutom saknas det studier som visar på att det skulle vara ett effektivt verktyg för att minska narkotikakonsumtionen. Men ännu viktigare är kanske att det väldigt svårt, om inte omöjligt, att säkerställa att drogtesterna sker frivilligt. 

Det finns också stora risker med att elever som använder exempelvis adhd-medicin får falska positiva utslag på testet. För att inte tala om riskerna som finns med falska positiva resultat i allmänhet. Sen blir också frågan vad som ska hända med elever som får utslag. Att döma av den i övrigt auktoritära politiken som majoriteten bedriver så är det sannolikt repressalier som står på agendan. Elever kommer sannolikt straffas, vissa av dem för att de lider av en missbrukssjukdom.

I stället för att behandla symptomen så hade vi behövt adressera orsakerna till problemen vi ser. Vi lever i ett samhälle som skapar förutsättningarna för de kriminella gängen att verka. Vi har en skola som sviker eleverna men i stället för att säkerställa att det finns specialpedagoger som kan ge elever med extra svårigheter det stöd dem behöver så ska majoriteten finansiera drogtester på masskala. I stället för att åtgärda den bostadssegregation som råder genom att göra det enklare att bygga så vill både socialdemokrater och moderater försvara det nuvarande systemet, ett system som skapar bostadsbrist och segregation.Vi är trötta på att majoritetens behov att verka tuffa går för personlig integritet, skolan ska vara en plats för lärande, inte ett övervakningssamhälle i miniatyr. Därför kommer vi stå på Fristadstorget den 14 september 09:00 när kommunfullmäktige sammanträder, och erbjuda våra kommunalråd drogtester. Man bör ju leva som man lär.

Ska man tvinga elever att testa sin urin bör man ju rimligtvis föregå med gott exempel själv, för ni har väl ingenting att dölja? Vi ses på Fristadstorget!