Att inte sponsra Pride är att stå upp för demokratin

I vår svenska demokrati har varje människa rätt till olika åsikter, skriver debattören, apropå den kommunala sponsringen av Springpride i Eskilstuna.

I vår svenska demokrati har varje människa rätt till olika åsikter, skriver debattören, apropå den kommunala sponsringen av Springpride i Eskilstuna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debattsvar2023-04-19 08:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "SD visar en unken och förlegad syn på hbtq-personer" i EK 11/4.

Luf:s debattartikel betonar ”förlegad och unken syn” om någon inte är villig att gå och ropa ut sin sexualitet. Står inte Luf för liberalism och individuella rättigheter? 

Och “brun-sörjig politik” är inte bara ett påhopp på Sverigedemokraterna utan även på det svenska folket. Språkkrav inom äldreomsorgen är inte att vara “brun”, lika lite som att förebyggande insatser för att främja hbtq-personers psykiska hälsa inte innebär “ofräsch smyg-homofobi”. Att SD väljer att ej sponsra med kommunala medel för prideparaden handlar inte om att utesluta möjligheten för öppenhet och frihet för att älska vem vi vill. Tvärtom, det handlar om att stå upp för vår demokrati i Sverige, där varje människa har rätt till olika åsikter. Som Tobias Gustavsson förtydligat “Vi anser inte att RFSL är opolitiskt och då ska vi, enligt sponsringsreglerna, inte sponsra.”

Ungsvenskarna driver frågan om obligatorisk undervisning för anställda inom skolan för att upptäcka psykisk ohälsa hos ungdomar tidigt. Det kan låta generaliserat, men hbtqi+-personer ingår i begreppet ungdomar då det för oss är upp till var och en att älska vem du vill, även om det kan kännas jobbigt. Vi som ungdomsförbund ser detta som en viktig ståndpunkt för ökad frihet hos den enskilda individen. Det finns säkert utrymme för förbättring gällande detta område. Ökad förståelse och utveckling av formuleringar kring detta i partiprogrammet då hbtq-rörelsen växer och är på agendan. Vi i Ungsvenskarna anser inte att politiken ska bestämma över sexualitet, det gör individen själv. Vi Sverigedemokrater, vi ser hela människan.