Behandlingen av minoriteter visar hur demokratin mår

Auktoritära nationalistiska styren är kända för att gå hårt fram mot minoriteter. Det är inte ett samhälle som vi centerpartister vill ha, skriver debattörerna.

Auktoritära nationalistiska styren är kända för att gå hårt fram mot minoriteter. Det är inte ett samhälle som vi centerpartister vill ha, skriver debattörerna.

Foto: TT

Debattsvar2023-04-19 07:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Slutreplik på "Låt barnen slippa nyliberala galenskaper" i EK 5/4.

I sitt debattsvar skriver Mikael Strömberg (SD) i stora drag att nyliberaler bedriver farliga experiment med barn och är att betrakta som kriminella. Vi centerpartister är inga nyliberaler utan socialliberaler för det första. För det andra har vi givetvis nolltolerans mot alla brott. 

Några ord om kriminalitet och SD. Aftonbladet skriver om hur stor andel av SD:s politiker som har begått brott (30/8 2021): ”Det är alltså fler än var tjugonde förtroendevald runtom i landet. Det är också mer än dubbelt så högt som inom andra partier. Brotten som begås av SD-politiker är bland annat våldtäkt, sexköp, sexuellt ofredande, våld i nära relation, våldsbrott mot kvinnor och barn och misshandel.” Olustig läsning.

Strömberg kopplar även direkt ihop hbtq+-frågor med pedofili, precis som i Orbáns Ungern, där en lag från 2021 enligt Dagens Nyheter (15/6 2021) jämställer homosexualitet med pedofili. Stora delar av EU, och inte endast Sverige, har reagerat starkt på exempelvis nämnda lag och på utvecklingen i odemokratisk riktning i Ungern, genom exempelvis villkorade EU-utbetalningar.

Auktoritära nationalistiska styren är kända för att gå hårt fram mot minoriteter. Det är inte ett samhälle som vi centerpartister vill ha. För oss utgör behandlingen av minoriteter av alla slag i stället också en större fråga, om hur den liberala demokratin mår och tjänar oss alla väl. Inom SD snarast hyllar man Ungern, samt ser med motvilja på bland annat på Springpride Eskilstuna.

Vi i C kommer att fortsätta att förespråka liberal demokrati, pluralism, valfrihet och ett fritt kulturliv – en möjlighet att forma sitt eget liv, fritt från bland annat nationalistiska och socialkonservativa dogmer och retrospektiv, som hos SD. I stället betonar vi i C att framtiden, om vi tar oss an avgörande frågor på ett effektivt sätt, kan bli både ljus och färggrann.