Antalet personer i Sörmland som ansökte om skuldsanering under första halvåret ökade med 81 procent. Strängnäs ansökte 33 personer om skuldsanering, en ökning på 50 procent. I Flen ansökte 26 personer vilket motsvarar en ökning på 37 procent.
Birgitta Jonzon är budget- och skuldrådgivare vid Eskilstuna kommun. Hon menar att antalet ansökningar har påverkats av de nya reglerna kring skuldsanering. Lagändringen, som gjordes den 1 november 2016, har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering.
‒Åtgärderna är i syfte att underlätta för gäldenären att få skuldsanering. Det var många som avvaktade med att söka under förra året i väntan på den nya skuldsaneringslagen, säger hon.
Ansökan kan göras på webben och det efterfrågas färre uppgifter än tidigare. Personer med barn kan få en kortare betalningsplan. Det har även blivit lättare att genomgå skuldsaneringen eftersom man betalar en totalsumma per månad till Kronofogden som sedan sköter fördelningen till de som ska ha betalt.
Birgitta Jonzon berättar att det tidigare förekom att överskuldsatta personer tvekade att ansöka om skuldsanering eftersom det var besvärligt att betala till många olika fordringsägare.
‒De drog sig för det därför att man kände att 'jag kommer inte att klara av det'. De kanske hade 35 fordringsägare och då skulle de betala till var och en enligt en betalningsplan.
Den som genomgår skuldsanering har numera även två betalningsfria månader, juni och december.
‒Tidigare levde man på existensminimum enligt den här betalplanen i fem år. Då var det 12 månader per år. Nu får man faktiskt en liten frist två gånger per år inför jul och inför semestertiden, säger Birgitta Jonzon.
‒Det här är människor som inte har några marginaler. De har inga tillgångar. Man skulle rentav kunna kalla dem fattiga. Det är jättebra att de får skuldsanering, men de behöver också ha någon månad per år när de kan känna att 'nu kan jag unna mig någonting' för att de ska orka igenom de här fem åren.
Orsaken till att ökningen är betydligt lägre i Eskilstuna än i riket som helhet är enligt Birgitta Jonzon att kommunens budget- och skuldrådgivning varit underbemannad under en period.
‒Jag jobbade själv en stor del av förra året. Jag fick en ny kollega och det tar tid innan man kommer in i det. En stor del av förra året hade vi kanske inte samma möjlighet att stötta våra kommuninvånare.
Budget- och skuldrådgivningen har nu förstärkts ytterligare så att sammanlagt fyra personer jobbar med rådgivning.
Birgitta Jonzon berättar att anledningen till att en person blir överskuldsatt ofta hänger samman med att livssituationen förändras till det sämre. Det kan handla om att inkomsterna minskar på grund av sjukskrivning, separation eller pension.
‒Många människor tänker - särskilt när det gäller sjukskrivning - att det här gäller en begränsad period och så tar man på sig ett nytt lån för att rädda situationen tillfälligtvis, men så visar det sig tyvärr många gånger att sjukskrivningen drog ut på tiden. Det underminerar ekonomin.
‒Har man redan sedan tidigare lån och skulder har man oftast heller ingen buffert för såna inkomstförsämringar. Då går det ganska raskt åt fel håll.