Hans Axelsson, handläggare på stadsmiljöenheten ger dock lärare och elever visst hopp för framtiden.
‒Många har synpunkter och det är bra synpunkter, säger han.
Hans Axelssons förhoppning är att Strängnäs kommun kan få arrendera ett stycke mark på den södra sidan av Sundbyvägen och på så sätt skapa en vändplats redan före Karlavagnen.
‒Där är tanken att taxibilar och personbilar ska stanna för att släppa av barn. Sedan vänder fordonen tillbaka in mot stan. I området vill vi även anlägga en gångväg. Det skulle vi ha råd med.
Till Friskolan Asken är avståndet en bit längre?
‒Det handlar om några minuters promenad. Men lite motion skadar väl inte!
Området som han vill använda till avlämningsplats ägs av ett byggföretag och arrenderas av två bostadsrättsföreningar – Oden och Freja – i närheten.
‒Vi är jätteintresserade av att hjälpa till med att hitta en lösning. Från Strängnäs kommun har vi inte hört något på länge. Det känns som att frågan bara dog i fjol, säger Tomas Jonsson, ordförande i BRF Oden.
‒Att man inte löst situationen är bedrövligt. Det finns ju gott om mark i området för att hitta fungerande och bra lösningar för alla parter. Nu är det tyvärr många föräldrar som kör in på Frejastråket vid Mälarblick och lämnar av sina barn vid våra hus för att sedan vända och åka därifrån, fortsätter han.
Om Oden skulle avstå parkeringsytan nära Karlavagnen vill föreningen ha följande som kompensation: Sex parkeringsplatser till BRF Oden på Frejastråkets norra sida, alltså mot Mälaren, plus att den cykelbana som leder från Sundbyvägen av säkerhetsskäl får ett rejält farthinder just innan den når fram till Frejastråket.
Representanter för skolorna i trakten ser inte oväntat allvarligt på situationen:
‒Trafiken är intensiv med det kluster av skolor som finns här. Stressade föräldrar är den största trafikfaran kring skolor, men inte bara här, säger Gudmund Rosenqvist, rektor på Strängnäs Montessoriskola.
Hans kollega på friskolan Asken, Åsa Fallgren, konstaterar:
‒Trafiksituationen är verkligen inte bra, speciellt på morgonen. Det är ett alldeles för stort antal bilar som ska samsas med alla skolbarn som går, cyklar, åker moped eller EPA.
Åsa Sandin, före detta husmor och numera resurs på fritis på Karlavagnen, har tidigare låtit sig intervjuas i tidningen om stöket som uppstår varenda morgon vid skolan.
‒Ett ständigt problem, alla passerar utanför skolan och släpper av sina barn på gatan. Bussarna kan till exempel stanna mitt framför infarten till vår parkering. Snart händer det något negativt, säger hon bekymrat.
Nyligen gjorde tidningen henne sällskap under en halvtimme. Den tiden präglades av köer och smärre kaos.
‒Så här är det varje dag, fast ibland ännu värre, konstaterar Åsa Sandin.