Medarbetare bör följa fullmÀktiges beslut

KommunalrÄden Jari Puustinen (M), Jimmy Jansson (S) och Arne Jonsson (C).

KommunalrÄden Jari Puustinen (M), Jimmy Jansson (S) och Arne Jonsson (C).

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Replik2019-11-04 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till "Eskilstuna sparkar pÄ dem som ligger", skriven av 13 socialsekreterare (17/10).

Att bara titta pĂ„ en liten del av det enorma arbete som görs i Eskilstuna Ă€r att grovt förenkla hur en kommun fungerar. I en perfekt vĂ€rld hade pengarna rĂ€ckt till allt och alla, men verkligheten ser tyvĂ€rr inte ut sĂ„. 

Kommunen har de resurser som Ă€r. Alla förvaltningar och anstĂ€llda inom kommunen bidrar och gnetar för att klara de vĂ€xande behoven. 

TjÀnster hÄlls vakanta, administration skÀrs ner, digitalisering införs, bolagen ger avkastning. Allt enligt demokratiskt fattade beslut för att klara de vÀxande behoven i skola och Àldreomsorg men det utrymme som skapas tas i stÀllet i ansprÄk, utan demokratisk förankring, av det sociala arbetet.

Oavsett vilket parti du tillhör sĂ„ kan du inte fĂ„ allt och du fĂ„r inte alltid som du vill, Ă€ven om vissa vill fĂ„ det att lĂ„ta sĂ„. Det kommer alltid att finnas vinnare och förlorare. 

Att hĂ€vda att majoriteten ”sparkar pĂ„ samhĂ€llets svaga” kan Ă„tminstone inte pĂ„stĂ„s genom de resurser som avsĂ€tts. Socialt arbete kostar. 

I Eskilstuna kostar det vĂ€ldigt mycket. Vi har oerhört höga kostnader i jĂ€mförelse med Sveriges övriga 290 kommuner. Socialt arbete Ă€r dessutom oförutsĂ€gbart, nya mĂ€nniskor med nya behov kan alltid dyka upp och ta demokratiskt beslutade resurser i ansprĂ„k. 

Utöver de resurser som redan avsatts, dÀribland ett tillskott pÄ 100 miljoner under förra mandatperioden, behöver socialförvaltningen nu ytterligare 70 miljoner. Det innebÀr att nödvÀndiga satsningar pÄ till exempel skola och omsorg, som mer personal i skola och förskola och pÄ vÄra vÄrd- och omsorgsboenden för Àldre, fÄr vÀnta. Det Àr sÄ verkligheten ser ut.

Att hĂ€vda rĂ€tten att göra av med mer pengar Ă€n vad som finns, att majoritetens krav pĂ„ reflektion över om kommunens förvaltningar jobbar rĂ€tt och kan fĂ„ mer kvalitet för pengarna och stopp pĂ„ skenande kostnader – att hĂ€vda att det Ă€r att sparka pĂ„ ”samhĂ€llets svaga” Ă€r snudd pĂ„ osolidariskt mot medarbetare, barn, elever och Ă€ldre. 

I stÀllet vore det önskvÀrt om alla medarbetare följde fullmÀktiges demokratiskt fattade beslut och sÄg att vi Àr en del av samma kommun, har de resurser vi har och i stÀllet lade kraft pÄ att se till att dessa resurser fördelas sÄ rÀttvist som möjligt.

Jimmy Jansson (S)

Arne Jonsson (C)

Jari Puustinen (M)

KommunalrÄd i Eskilstuna