Kommunalråden faller pladask i könsstereotypa diket

Transflaggan hissades på Rådhusbron i Eskilstuna i samband med Springpride ett tidigare år. RFSL tycker att kommunalrådens argument är tramsiga och att arbetet för transpersoners rättigheter inte hotar jämställdhetsarbetet.

Transflaggan hissades på Rådhusbron i Eskilstuna i samband med Springpride ett tidigare år. RFSL tycker att kommunalrådens argument är tramsiga och att arbetet för transpersoners rättigheter inte hotar jämställdhetsarbetet.

Foto: Emil Holm

Slutreplik2023-05-27 08:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jimmy Jansson (S) och Josefine Helleday (S) har svarat på RFSL Eskilstunas insändare om att kommunen åsidosätter transpersoners rättigheter.

Kommunalråden, som antas tillhöra ett progressivt parti, faller pladask i det könsstereotypa diket när det gäller transpersoner. I svaret ställer kommunalråden två missgynnade grupper emot varandra, kvinnor mot transpersoner. De påstår att ett arbete med att förstärka transpersoners rättigheter kommer att förstöra Eskilstuna kommuns jämställdhetsarbete. Det är såklart ett tramsargument! Kommunen klarar av att arbeta både med ojämställdheten och med transpersoners rättigheter, utan att det behöver hota jämställdhetsarbetet.

Eskilstuna kommun har anställt Svensk kvinnolobbys tidigare ordförande som social hållbarhetsdirektör med ansvar för bland annat HBTQIA+-personers rättigheter. Kvinnolobbyn reproducerar en feminism där det finns bra och riktiga kvinnor som det går bra att kämpa för, medan transpersoner förväntas förstöra för feminismen. Det är ett synsätt nära radikalhögerns och den kristna högerns.

Kommunalråden tror att identitetspolitiken kan skymma sikten för ojämställdhet. Det de egentligen menar är att arbetet mot diskriminering och att stärka missgynnade gruppers rättigheter, med undantag av kön, står i vägen för jämställdheten.

RFSL vill se ett jämställdhetsarbete som inkluderar alla, oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck. Istället för att ställa missgynnade grupper mot varandra, vill vi arbeta tillsammans för mänskliga rättigheter. Många feminister ser inte en motsättning mellan kvinnors och transpersoners rättigheter. Att ställa missgynnade grupper mot varandra leder till att alla förlorar, där männen blir vinnare.