Kraftig nedgÄng för ekologisk mat

FörsÀljningen av ekologiska matvaror rasar. Pressade hushÄll vÀljer bort dyrare ekologiska produkter nÀr matpriserna stiger.

De ekologiska livsmedlen har minskat i försÀljning under 2021. Arkivbild.

De ekologiska livsmedlen har minskat i försÀljning under 2021. Arkivbild.

Foto: Chris Anderson/TT

Ekonomi2022-09-10 07:21

FörsÀljningsvÀrdet pÄ mat steg under andra kvartalet i Är, visar en rapport frÄn Ekologiska Lantbrukarna. Men det Àr ökade priser som ligger bakom den ökningen, i volym ser det helt annorlunda ut.

Det Àr dessutom stor skillnad mellan ekologiska och konventionella, alltsÄ icke-ekologiska, livsmedel. För ekologiska livsmedel syns en minskning i bÄde försÀljningsvÀrde och försÀljningsmÀngd.

I volym har försĂ€ljningen minskat med fem–tio procent för ekologiska matvaror, medan den i princip Ă€r oförĂ€ndrad för konventionella livsmedel. En liknande utveckling syntes under Ă„rets första kvartal. Den kraftiga inflationen Ă€r en del av förklaringen, sĂ€ger Ida Lind, marknads- och hĂ„llbarhetsexpert pĂ„ Ekologiska Lantbrukare.

– MĂ„nga konsumenter Ă€r intresserade av hĂ„llbarhet men man vet inte alltid vad den ekologiska maten stĂ„r för. Det i kombination med att priserna stiger gör att folk vĂ€ljer bort ekologiska varor, man vill inte lĂ€gga sĂ„ mycket pengar pĂ„ mat under inflation.

Kan bli fÀrre eko-lantbruk

Ekologiska matvaror har haft en sÀmre utveckling Àn konventionella i alla kategorier. Störst Àr skillnaden för spannmÄlsbaserade livsmedel, dÀr de konventionella produkterna ökade i vÀrde med knappt tio procent, medan de ekologiska minskade med nÀstan lika mycket.

TT: Vad fÄr det hÀr för konsekvenser för ekologiska jordbruk?

– Vi ser redan att det finns lantbruk som stĂ„r och vĂ€ger om de ska fortsĂ€tta vara ekologiska eller gĂ„ tillbaka till konventionellt lantbruk. SmĂ€llen för det fĂ„r den svenska naturen ta, nĂ€r fler anvĂ€nder konstgödsel och giftiga kemikalier.

Ekologiska Lantbrukarna bedömer att det finns en risk med dyrare ekologiska varor framöver, om antalet producenter minskar, sÀger Ida Lind.

– Det finns en risk för det, men samtidigt ser vi att ekologiska varor Ă€r pĂ„ uppsving i hela Europa, sĂ„ det kan bli billigare för att vi tar in ekovaror frĂ„n andra europeiska lĂ€nder.

Ekologiska varor billigare

Samtidigt har inflationen lett till att prisskillnaden mellan konventionella och ekologiska varor Àr mindre pÄ vissa produkter, enligt Ekologiska Lantbrukarna. NötfÀrs, havregryn, vetemjöl och smör Àr exempel pÄ sÄdana produkter.

– PĂ„ vissa varor har det till och med blivit billigare med ekologiska varor. Vi har bland annat sett exempel pĂ„ det pĂ„ mejeriprodukter och grönsaker, sĂ€ger Ida Lind.

SÄ har försÀljningen förÀndrats i kronor (kÀlla: Ekologiska Lantbrukarna)
Alla livsmedelEkologiskaKonventionella
Kvartal 2+5,0%-1,5%+5,4%
Hittills 2022+3,2%-3,4%+3,7%
Senaste 5 Ă„ren+23,5%+4,1%+25,1%
Fakta: Ekologiska livsmedel

Vad ingÄr i "ekologiska livsmedel"? Alla livsmedel som Àr certifierade med EU-lövet eller KRAV, samt MSC-mÀrkt fisk.

Hur har mÀtningarna gjorts? Siffrorna har tagits fram av analysföretagen Nielsen och GfK pÄ uppdrag av Ekologiska Lantbrukarna. MÀtningarna baseras Àven pÄ statistik om livsmedelsförsÀljning frÄn SCB.

KĂ€lla: Ekologiska Lantbrukarna

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!