Att satsa på att utbilda sig ses generellt som en viktig investering, både för individen själv men även samhället.
En majoritet av de 35 högskoleutbildningar som Saco gått igenom i sin rapport har en positiv påverkan på den egna ekonomin jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet.
– Svaret på den frågan är ja. För den genomsnittliga akademikern är det ändå så att det lönar sig ekonomiskt att skaffa sig en akademisk utbildning, säger Göran Arrius.
Kvinnodominerade yrken
Det gäller till exempel läkarutbildning, ekonomiutbildning och civilingenjörsutbildning. Även en juridisk utbildning ses som en tydlig plusaffär.
Men det finns också stora skillnader. Alla utbildningar är inte lönsamma ur ett ekonomiskt perspektiv.
– Man kan konstatera att för kvinnodominerade utbildningsgrupper som är anställda inom offentlig sektor ser det sämre ut. Det är där vi hittar många av de utbildningar som leder till ett negativt ekonomiskt utfall jämfört om man hade börjat jobba direkt efter gymnasiet.
Svårt att locka folk
Enligt rapporten gäller det exempelvis förskollärare och bibliotekarier.
– Det som förvånar mig är att vi i dag vet att det är brist inom många yrken, framför allt i offentlig sektor. Man skulle kunna tänka sig att om det är svårt att rekrytera till de här jobben så skulle det driva upp lönerna, men det verkar inte ha slagit igenom.
Förutom att det inte blir tillräckligt lönsamt för individen finns det även ett samhällsperspektiv med detta, menar Arrius.
– Det här är många gånger viktiga jobb och om det år efter år visar sig att det inte finns ekonomisk avkastning av det här så kan det bli så att vi får svårt att rekrytera till de här jobben, säger han.