Matpriserna steg 2,5 procent i februari jÀmfört med i januari, enligt den oberoende sajten Matpriskollen. I Ärstakt Àr nu prisökningen pÄ mat runt 20 procent. Carl Eckerdahl konstaterar att detta tyvÀrr inte överraskar.
ââDet Ă€r beklĂ€mmande att det fortsĂ€tter mĂ„nad för mĂ„nad. Jag vet ju orsakerna, men det gör mig inte gladare, sĂ€ger han.
Pandemin och klimatproblemen gjorde att tecknen pÄ stigande priser kunde börja anas redan under sommaren 2021.
Svaga kronan
ââSedan förstĂ€rktes detta av kriget och den svaga kronan.
Han tycker att den svenska livsmedelsbranschen sitter i samma bÄt som alla andra livsmedelsaktörer i vÀrlden, med det mycket pÄtagliga tillÀgget att vi har en mycket svagare valuta. Det gör att svenska priser sticker ivÀg extra mycket.
ââDet Ă€r den vĂ€rsta hĂ€xbrygden som kokats ihop.
Han tycker att kronkursens betydelse har kommit lite i skymundan.
LikasÄ de stigande rÀntorna.
ââRiksbanken ser rĂ€ntehöjningar som sĂ€ttet att bekĂ€mpa inflationen. Men det Ă€r kostnadsdrivande i sig. Finansieringskostnaderna för företagen ökar, och det bidrar till ökade priser, sĂ€ger Carl Eckerdal.
Mattias Persson, chefsekonom pÄ Swedbank, konstaterar att de kraftigt stigande matpriserna Àr en signal om att inflationen fortsÀtter.
Biter sig fast
ââDen kanske ocksĂ„ biter sig fast, sĂ€ger han.
Till skillnad frÄn Carl Eckerdal ser han ingen annan utvÀg Àn att rÀntan mÄste upp ytterligare.
ââRiksbanken behöver agera. De kommer att behöva höja mer Ă€n vad som sades i deras tidigare prognos.
Mattias Persson ser att priserna kommer att fortsÀtta att stiga under vÄren, kanske Ànda fram till sommaren.
ââVi kommer att ha det tufft fram till midsommar, sĂ€ger Mattias Persson.