Den kinesiska telekomjÀttens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, har sedan 2018 hÄllits kvar i Kanada. USA vill ha henne utlÀmnad, medan Kina ser mÄlet som politiskt motiverat. Fallet har fÄtt stora konsekvenser pÄ sÄvÀl politisk som ekonomisk nivÄ.
Den springande punkten har varit om Meng gjort nÄgot som skulle vara brottsligt i Kanada, för att kunna hÄllas kvar i landet.
Enligt Äklagarsidan har hon lÀmnat falska uppgifter till en USA-baserad bank, vilket Àr brottsligt Àven i Kanada. Försvarssidan argumenterade för att anklagelserna bygger pÄ USA:s sanktioner mot Iran, som inte gÀller i Kanada, men förgÀves. British Columbias högsta domstol slÄr fast att brotten hon anklagas för av USA Àven utgör brott i Kanada.
Nu gÄr mÄlet troligen vidare, och dÄ vÀntas hon hÄllas kvar i Kanada under fortsatta rÀttsförhandlingar under juni till september.
Huawei luftar besvikelse efter domen, och sÀger i ett uttalande att bolaget förvÀntar sig att Kanadas rÀttsystem i slutÀndan kommer att bevisa att Meng Wanzhou Àr oskyldig.
Kinesiska tidningen The Global Times, som tillhör partiorganet Folkets Dagblad, skriver att domen kommer att leda till att "Kanada blir en patetisk clown och syndabock i brÄket mellan Kina och USA".
För USA:s del ingÄr fallet Meng, som kommit att kallas Huaweiprinsessan, i en bredare bild dÀr bolaget beskrivs som ett hot mot nationens sÀkerhet.