1998 fick Filip Hallberg, 50, möjligheten att skriva sitt examensarbete i Tyskland. Efter att ha pluggat klart till civilingenjör fick han jobb i Frankfurt inom bilindustrin. Efter några år flyttade han till Köln, där har han bott i totalt 20 år nu med några avbrott för jobb i Kina.
– Jag träffade min nuvarande fru Nyting 2010 när jag var i Kina för mitt arbete. Vi träffades för första gången på ett halloweenparty och det var kärlek vid första ögonkastet, säger Filip.
– Jag sa till min kompis, henne ska jag gifta mig med.
Det var inte helt lätt för dem att kommunicera i början då Filip inte var bra på kinesiska, det tog flera månader för dem att lära känna varandra.
– I början kommunicerade vi med händerna, lite på engelska och tog hjälp av översättningsprogram på telefonen. Efter ungefär ett och ett halvt år gifte vi oss och fick vår dotter Linnea.
Innan bröllopet flög de till Nytings hemby för att hälsa på hennes släkt som bor en bit in i djungeln på ön Hainan utanför Kina. Filip förklarar att förhållandena i byn var enkla, det fanns inte rinnande vatten i husen utan det fick man hämta i kranar på gårdsplanen. Alla hus hade inte ett eget kök, istället fanns gemensamma kök där de ofta lagade mat till tre-fyra familjer som åt tillsammans.
– När man ville laga kyckling slaktade man ett av hönsen som sprang runt in byn. Även om jag tyckte lite synd om hönan som just hade slaktats, så var det alltid väldigt gott, säger Filip.
När de gifte sig 2012 hade de inte ett traditionellt kinesiskt bröllop, i stället ordnade de en fest i byn. De inhyrda kockarna lagade mat i stora wokar och festen hölls på gårdsplanen.
– Det kom gäster från hela byn, vissa bara för att de ville se en västerlänning. Det var roligt, säger han.
Filip och hans familj bor nu i Köln. En anledning till att han är kvar utomlands är för att han trivs, han tycker att Köln är en bra stad med trevliga människor. Det är också närmare till övriga Europa och han berättar att det finns massa olika intressanta utflyktsmål att resa till, som Paris, Luxemburg och Amsterdam.
– Det är betydligt bättre utbud av till exempel restauranger, bio och kultur här än i Eskilstuna. Och det är mer gemenskap bland invånarna då varje stadsdel har en gatufest minst en gång per år med musikuppträdande, mat- och ölvagnar, säger Filip.
Han tycker att det känns extra viktigt att ha kvar anknytningen till Sverige och att träffa svenskar nu när han bor utomlands.
– Under många år så organiserade jag regelmässiga träffar med svenskar. Vi träffades på en restaurang för att prata svenska, byta erfarenheter och ha trevligt, berättar han.
Även om Filip trivs i Tyskland saknar han Sverige och Eskilstuna. Hans familj bor kvar i Eskilstuna och han försöker träffa dem så ofta han kan.
– Det är klart att jag längtar efter att träffa familjen – mamma, pappa och min systers familj.
Som utomsående som åker till Eskilstuna med jämna mellanrum kan han se många förändringar, positiva och negativa.
– Stadsbilden är finare med mer grönska, bättre cykelvägar och lugnare trafik. Samtidigt har många affärer flyttat ut från stan så jag tycker att Eskilstuna centrum har blivit trist, säger Filip.
Han upplever också att det finns en viss otrygghet till följd av ökad kriminalitet i staden. Just nu har Filip inga planer på att flytta tillbaka, men säger att framtiden får utvisa.