"Största branden i modern tid"

Åtta Eskilstunaföretag drabbades av en storbrand natten mellan den 10 och 11 november 1965. Värden för flera miljoner försvann i lågorna som stundtals var 40 meter höga.

Eskilstuna kommun 22 november 2019 06:44

Ur arkivet

Fabriksbyggnaden, som på den tiden kallades för gamla Luth & Rosén, låg mellan Storgatan–Noachsgatan och Törnerosgatan. Två företag med tillverkning och åtta lagerlokaler totalförstördes i branden. 

Vid 01.30-tiden var de första brandmännen på plats och katastroflarm påkallades direkt. Ett 50-tal man från tre brandkårer kämpade med att släckningen långt fram på torsdagsdagsförmiddagen.

När de första brandmännen kom fram till platsen var elden så kraftig att det inte gick att släcka det som redan brann. I stället inriktade man sig på att begränsa elden.

Gastuber, transformatorer, lim- och färgburkar orsakade våldsamma explosioner och försvårade släckningsarbetet. Även nyfikna bilister påverkade till viss del branden. När bilarna körde över de vattenfyllda slangarna förstördes en vattenpost och två slangar blev vattenlösa, vilket brandmästaren, Björn Thorell, påpekade argt i artikeln.

Eldskenet syntes över hela staden och explosioner hördes ända upp till Nyfors. Många boende i närheten vaknade och  fick panik, packade sina väskor och lämnade hemmen. Brandchefen försökte lugna alla genom att ropa i en megafon och han uppmanade också till att stänga fönster och dörrar för att gnistor inte skulle komma in i de hus som låg nära.

Enligt reportern var branden den största som härjat Eskilstuna i modern tid. Trots det skadades bara en brandman lindrig i ett ben när han trampade genom en sönderbränd platta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa