Yuppienallen fick nobben: "Det är nog en killgrej"

En miniräknare som ser ut som en yuppienalle? Det var ingenting som lockade Alexandra Teterin, 12 år. Motiveringen? Det var "nog en killgrej". "Tvärtom", säger ingenjören knappa 30 år senare.

Killgrejer och tjejgrejer? 12 år gammal nobbade Alexandra Teterin en miniräknare som såg ut som en yuppienalle eftersom hon ansåg att den var för killar. I dag är hon 41 år, ingenjör och förmedlar helt andra värderingar till barnen Alfred och Thea.

Killgrejer och tjejgrejer? 12 år gammal nobbade Alexandra Teterin en miniräknare som såg ut som en yuppienalle eftersom hon ansåg att den var för killar. I dag är hon 41 år, ingenjör och förmedlar helt andra värderingar till barnen Alfred och Thea.

Foto: Eskilstuna-Kuriren/Privat

Eskilstuna2022-08-02 14:12

I augusti 1993 träffade tidningen ett antal elever som botaniserade i Sandbergs Bok & Pappers utbud inför skolstarten. Alexandra Teterin, i dag 41 år, har kvar utklippet.

– Mamma hittade det i en låda hemma. Vadå killgrej? Men det fanns väl knappt mobiltelefoner då så jag tror att jag hade sett någon kompis pappa som hade eget företag och hade en telefon. Det var nog den parallellen jag drog där och då. Jag köpte ett fodral med katten Gustaf i stället, säger hon och skrattar.

Av artikeln framgår att det var ett metalletui med katten Gustaf på locket.

– 29,50 är ett lagom pris. Yuppienallen kostar alldeles för mycket. Jag betalar mina skolgrejer själv, med veckopengen, sa hon då till tidningen.

Numera är Mariefredsbon inte helt överens med sitt 12-åriga jag i fråga om teknikintresse baserat på kön.

– Tvärtom, jag är ingenjör och jobbar med teknik i framkant på Volvo. I dag skulle jag inte säga att det är en killgrej utan i allra högsta grad en tjejgrej också. Den kommentaren från min sida är så långt ifrån där jag står i dag – skönt att vi kommit längre än så.

Alexandra Teterin har arbetat på Volvo CE i tolv år varav den största delen som designingenjör för förarmiljöer. Numera arbetar hon som program manager inom avancerad utveckling.

– Jag driver projekt och jobbar bland annat med teknik som krävs för autonoma fordon. Det är superkul, säger hon och berättar att det var pappa som en gång i tiden hade ett finger med i spelet gällande yrkesval.

– Han hade varit på en mässa och kom med en broschyr när jag skulle välja inriktning till gymnasiet. Industridesign är väl något för dig? På den vägen var det. Jag gillade kombinationen teknik och estetik. 

Även om mycket har hänt på tre decennier poängterar Alexandra Teterin att en hel det återstår när det gäller att lyfta unga tjejers intresse för teknik. 

– Forskning på området visar att tjejer tenderar att tappa teknikintresset och det sker ungefär i den åldern jag var i artikeln, från att tidigare ha varit lika mellan tjejer och killar. Bilden av att vissa yrken är för killar och vissa för tjejer lever kvar och tar tid att fasa ut. Jag tar varje chans jag får att inspirera unga tjejer i allmänhet till teknikintresse och i synnerhet mina egna barn som är väl medvetna om vilka möjligheter de har i livet. Precis som min pappa visade mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!