Emma skapade produkten hon saknat: "Kände total panik"

Alla ska kunna känna sig trygga i trafiken. Så resonerar Emma Juto Björk som har autism och tog fram produkten hon själv saknat om olyckan skulle vara framme – ett bältesskydd med information om funktionsförändringar.

När Emma Juto Björk tog körkort saknade hon ett hjälpmedel som omedelbart signalerade att hon har autism om olyckan skulle vara framme. "Alla ska kunna känna sig trygga i trafiken. Det är inte ovanligt med funktionsförändringar, vi är miljontals och det vill jag att världen ser."

När Emma Juto Björk tog körkort saknade hon ett hjälpmedel som omedelbart signalerade att hon har autism om olyckan skulle vara framme. "Alla ska kunna känna sig trygga i trafiken. Det är inte ovanligt med funktionsförändringar, vi är miljontals och det vill jag att världen ser."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-04-09 04:45

– Jag kände total panik inombords varje gång jag satte mig i en bil. Vad kan hända vid en trafiksituation om jag är själv?

Att få körkortet i sin hand förknippas ofta med en frihetskänsla. För Emma Juto Björk, 19, var det blandade känslor.

– När jag blir nervös kan jag bli ickeverbal och få tics med ofrivilliga rörelser. Tänk om jag skulle uppfattas som våldsam eller ovillig att samarbeta fast det egentligen är tecken på stress?

Redan under övningskörningstiden vände hon sig till Habiliteringsmottagningen i Eskilstuna för att ta reda på om det fanns några hjälpmedel att tillgå. Svaret var nej. När entreprenörskap stod på schemat i skolan var valet av UF-företag givet. Emma Juto Björk utvecklade produkten hon själv behövde – My unique safety, ett bältesskydd för med flera funktioner.

– Det har ICE-information – in case of emergency, ett globalt begrepp som alla inom räddningstjänsten känner till. Om det skett en olycka kanske telefonen, där man också kan lägga in information, har gått i tusen bitar. Sedan har vi broderingen – det här är min egen, säger hon och visar märkningen "Autism".

undefined
Förutom ICE-information och brodyr har bältesskyddet ytterligare en funktion. "Man slipper känslan av att bältet skaver mot huden."

– Tanken är att hjälpa personer med funktionsförändringar genom att polis, räddningstjänst och ambulanspersonal får information så det flyter på så lätt som möjligt. De kan behöver hantera situationen på ett annat sätt än de är vana vid när man har en diagnos, sjukdom eller kraftig allergi. Inte minst när det gäller kommunikation.

Resan till dagens UF-företag var allt annat än spikrak. Autismen innebär i Emma Juto Björks fall att skolgången blivit lidande. Dessutom präglas tillvaron av utmattning och svårigheter att sortera intryck.

– I vintras var jag på väg att ge upp för jag blev så utmattad. Ringa banken, skaffa rådgivare, hitta rätt material, det har varit mycket kommunikation där jag fått utmana mig själv. En lång utvecklingsfas för att säkerställa bra kvalité, att produkten är vattenavstötande, slitstarkt, hållbar och miljövänlig.

Om jag inte hade vetat att du var autistisk så hade jag inte gissat det.

– Många autistiska personer bemästrar konsten "masking", att gömma de autistiska dragen för att passa in i en box. Med familj och vänner har jag normalt sett ett neutralt uttryck, nu försöker jag le mer, använda handrörelser och ha ett välkomnande ansiktsuttryck. Men jag kommer krascha om några timmar, säger hon och lägger till att Realgymnasiet varit fantastiska och vidtagit alla möjliga anpassningar.

– Emma har varit hemmasittare i många år. Med facit i hand förstår jag att många situationer bakåt berodde på autismen, säger mamma Camilla Björk som i 50-årspresent fick en plakett med texten "Autism kommer inte med en manual – det kommer med en mamma som aldrig ger upp", av sin dotter.

undefined
Diabetes, epilepsi, döv? Emma Juto Björk broderar på beställning.

Att hålla den färdiga produkten i sin hand är stort för entreprenören. Tillverkning sker på beställning i pappas bil- och däckverkstad i Eskilstuna och försäljning hanteras via Instagram och Facebook.

– Det här är personligt, all tid och energi har lönat sig. Det är härligt att gå emot föreställningar om att autistiska inte kan det ena och det andra. Jag kan – men jag behöver hitta andra vägar.

Hur känns det nu när du sätter dig bakom ratten?

– Avslappnat. Visst, man ska ta in intryck men jag är lika lugn som när jag går en promenad.

Emma Juto Björk

Ålder: 19 år.

Bor: I Slagsta. 

Familj: Mamma Camilla, pappa Jocke, syskonen Sarah och Rasmus och hundarna Sero och Rozzo.

Intresse: "Djur, musik och så är jag Marvel-fantast."

Om tredjeplatsen för Årets UF-vara i Sörmland: "Jättekul med en pallplats. Och att juryn förstod meningen med produkten – trots mina kommunikationssvårigheter."

Framtidsdrömmar och planer: "En fungerande vardag där jag mår bra. Och att skapa fler hjälpmedel så personer med funktionsförändringar vågar ta mer plats i samhället."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!