Är Ärlaborna mindre värda än Skogstorpsborna?

Stationsvägen har blivit alltmer trafikerad av tung trafik i takt med logistikparkens utbyggnad.

Stationsvägen har blivit alltmer trafikerad av tung trafik i takt med logistikparkens utbyggnad.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2023-06-15 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under minst ett decennium har olika Ärlabor, genom t ex Ärla byaråd, försökt arbeta med Trafikverket och kommunens trafikavdelning för att få till en sänkning av hastigheten i samhället på genomfartsvägarna som t ex Rinkestavägen, Stationsvägen och Svanäsvägen då vi som bor här inte känner oss trygga med att ha 50km/h där våra barn rör sig på dagarna. Inte ens på sträckan som går förbi skolan, en sträcka som leder ett helt bostadsområdes barn till skolan, är det sänkt hastighet. Där har vi även utfart för vår brandstation som bidrar med bemanning till hela kommunen emellanåt vid skogsbränder och dylikt. 

Denna otrygghet har inte minskat i och med utbyggnad av logistikparken som kraftigt ökat den mycket tunga trafiken genom samhället senaste åren. Särskilt som många av dessa yrkeschaufförer dessutom kör långt över de tillåtna hastigheterna med sina långtradare på flera av sträckorna och även ett stort antal bilister (där även inräknat olika typer av tjänstebilar som gasar på för glatta livet förbi våra hus och övergångsställen). 

Åker man däremot genom Hällberga eller varför inte Skogstorp så är det avsmalnade vägavsnitt, vägbulor och 30km/h. Även långtifrån skolan i Skogstorp. Man kan bli lätt provocerad av detta när kommunen och Trafikverket år ut och år in fortsätter att tillstå att det inte finns behov av sänkt hastighet i Ärla när man ser hur många fartsänkande åtgärder som man kan klara av att bygga i Skogstorp. 

Man skulle nästan kunna tro att Skogstorpsborna är mer värda än Ärlaborna. Eller är det kanske fler beslutande politiker som bor i Skogstorp? Man kan faktiskt undra. 

Om de som bor i Ärla uttrycker ett behov av sänkt hastighet på sina vägar i samhället, varför anser då de som inte bor där att det behovet inte finns? Det är helt bortom mitt förstånd varför vi åtminstone inte kunde få 40km/h på sträckan Svanäsvägen-Stationsvägen och Rinkestavägen samt 30km/h förbi skolan. Vi har alltså barn i lågstadieålder som står i vägrenen på sidan av vägen och väntar på bussen precis i anslutning till skolan på den vägsträckan. Ingen refug, ingen busskur eller nånting vid den busshållplatsen. Där får man alltså köra 50km/h. Vansinne!!

Att kommunen vägrar samarbeta kring detta är en stor skam! Man gör skillnad på folk och folk i denna kommun! Gör om och gör rätt! Lyssna till invånarnas behov, hur svårt kan det vara?!