"Barnperspektivet kommer alltid i första rummet"

Barnens rätt till förskola. Inget barn som har den möjligheten idag ska behöva berövas detta på grund av ändringar i föräldrarnas arbetssituation som uppstått i coronakrisen,

Barnens rätt till förskola. Inget barn som har den möjligheten idag ska behöva berövas detta på grund av ändringar i föräldrarnas arbetssituation som uppstått i coronakrisen,

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Insändare2020-05-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Hur tänker förskolenämnden i Eskilstuna?" Publicerad 4/5.

Barnens rätt till förskola! Barnperspektivet kommer alltid i första rummet, förskolan är förvisso en frivillig skolform som inte omfattas av skolplikten. Däremot lyder den under skollagen och det finns en läroplan. Den handlar om utbildning, undervisning, utveckling och ett lekande lärande.

I förskolan läggs grunden till den människa man ska vara och de värderingar man ska bära med sig under resten av sitt liv. Inget barn som har den möjligheten idag ska behöva berövas detta på grund av ändringar i föräldrarnas arbetssituation som uppstått i coronakrisen, såsom permitteringar. En permittering innebär inte heller automatiskt heltidsfrånvaro från arbetsplatsen utan kan se väldigt olika ut, till exempel femtimmarsdagar, tredagarsvecka mm.

En permittering kan dessutom upphöra med väldigt kort varsel. Vi kommer aldrig att tillåta oss att hamna i en situation där pedagogerna ska tvingas välja vilka barn som ska få vara i förskolan eller inte, utifrån föräldrarnas status. Därför ska sådana övergripande beslut som nyligen fattats, ligga hos nämnden och dess ordförande, inte hos den enskilde medarbetaren. Det är dags att vi slutar se på förskolan som ¨dagis¨, en plats där arbetande föräldrar förvarar barnen när de måste jobba, utan som just en förberedande skolform. Kanske den viktigaste skolformen av alla. Jag är stolt över förskoleverksamheten i Eskilstuna och alla som jobbar i den. Ni ger våra små den bästa dagen i deras liv, varje dag.