Snålt tack till eftersöksjägaren

I dag har eftersöken fått andra, farligare och svårare inslag som kan ta lång tid. Att vara en eftersöksjägare värd namnet kräver således mycket, skriver signaturen "Eftersöksjägare"

I dag har eftersöken fått andra, farligare och svårare inslag som kan ta lång tid. Att vara en eftersöksjägare värd namnet kräver således mycket, skriver signaturen "Eftersöksjägare"

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Insändare2021-10-14 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ett djur skadas av någon anledning, kanske främst i trafiken måste det spåras upp och om det behövs avlivas. Nu föreslås att jägaren skall ersättas med 180 kronor för ett uppdrag om det gäller skada på vissa hjortdjur, för älg är det inte bekant. Känner myndigheterna, beslutsfattarna till att inget eftersök är det andra likt. 

Av en skicklig eftersöksjägare krävs stor kunskap, förberedelse och hjälpmedel om eftersöket skall lyckas. Ett dåligt eftersök kan innebära stora plågor under lång tid för djuret. Tyvärr avslutas vissa eftersök för tidigt, ett exempel var resterna efter nio älgar våren efter en större jakt i Bergslagen.

En skicklig älghund är sällsynt och vid en skada i huvudet, käken, buken eller ett ben är den nödvändig och kan ta lång tid att avliva. Några hundralappar är en förolämpning och tyder på stor okunnighet. 

Själv har jag jagat i drygt 50 år och genomfört eftersök under lika lång tid. Jag har då haft skickliga hundar och hade när jag jagade stor erfarenhet av att röra mig i mörker och i okända marker samt förmåga att avgöra olika skador. Att hitta eller avliva ett djur som ligger inom synhåll kan vara en bagatell. Mitt längsta eftersök gällde en trafikskadad älgtjur som förlorat det ena bakbenet från knäet.

Eftersöket pågick i åtta dagar och snön var så djup att hunden inte kunde släppas. I mer än två månader hade djuret gått och var därför utmärglat men kunde ännu springa. De svåra eftersöken är när huvud och käke är svårt skadat, djuret har krafter kvar innan de svälter sig till döds. Här krävs vanligen skickliga hundar och ett par dygn är vanligt för eftersök.

I dag har eftersöken fått andra, farligare och svårare inslag som kan ta lång tid. Att vara en eftersöksjägare värd namnet kräver således mycket. Det räcker inte med en liten tax som hjälpligt kan följa ett blodspår en kort sträcka. Skall vi ta ansvaret för att spåra upp och avliva skadade djur i våra marker krävs skicklighet och tid och det måste få kosta. Saknar myndigheten kunskap och samvete på det området är det dags att sätta sig på skolbänken.