Timpriset för seniortjänster ska räcka till mer än lön

Karin Lindvall & Kristin Bladh Ström, Veteranpoolen Eskilstuna svarar på en insändare och förklarar kostnaderna för veteran- och seniortjänster.

Karin Lindvall & Kristin Bladh Ström, Veteranpoolen Eskilstuna svarar på en insändare och förklarar kostnaderna för veteran- och seniortjänster.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-11-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik: "Dyrt att anlita seniortjänster" den 24/11.
Som företrädare för Veteranpoolen, Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, uppskattar vi Jans engagemang för veteran- och seniortjänster. Jan skriver i sin insändare den 24/11 att timpriset på den tjänst han efterfrågade motsvarar en månadsinkomst på 80 000 kr, en väldigt hög månadslön. Visst låter det mycket, så låt oss lyfta på locket och titta närmare på kostnaderna. 

Det första man kan konstatera är att nästan 30 000 kr av de 80 000 kr inte når företaget, utan går bort i form av moms och lagstadgade avgifter. Inkluderas veteranens privata skatt är statens del av kakan typiskt en bit över 40 000 kr. Utöver detta behöver företaget ett antal stödfunktioner för att fungera. Vi bedömer att kostnaden för kundkontakt, fakturering och hantering av betalningar står för ca 5% av priset, vilket motsvarar över 4 000 kr per månad i Jans exempel. Kostnader för rekrytering, utbildning, marknadsföring och administration tillkommer med ca 6 000 kr per månad. Ett långsiktigt företag behöver även en vinstmarginal och buffert för det oförutsedda. 

Summa summarum kvarstår en ersättning motsvarande ca 34 000 kr i månadslön för veteranen. När den privata skatten är betald finns det typiskt lite mer än 20 000 kr kvar i lönekuvertet, vilket är ganska långt ifrån de 80 000 kr som lämnat den betalande kunden. ROT och RUT kan minska detta gap, och är en välsignelse för den vita tjänstesektorn. Men när man handlar med tjänster är staten en stor vinnare. Och tur är väl det, med så många viktiga saker som det finns att satsa gemensamt på i dessa tider.

 

Läs mer om