AI hotar mänskligheten – men inte som du tror

Den nya tekniken kräver mycket, i form av bland annat serverhallar. Arkivbild.

Den nya tekniken kräver mycket, i form av bland annat serverhallar. Arkivbild.

Foto: Eija Dunder

Insändare2024-09-05 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du sett Googles AI föreslå att man ska äta små stenar varje dag, eller påstå att den som doktorerar måste slåss mot ormar? Då kanske du inte är så orolig över att AI ska ta utrota mänskligheten.

Men AI är ett lömskare hot än så. Titta till exempel på en enkel googlesökning. En sökning på "Vad är huvudstaden i Norge?" (den som behöver googla på det, skärpning!) använder såklart en del el och datakraft. Men när samma fråga ställs till generativ AI så drar det 30 gånger så mycket energi. Tänk dig detta, fast med miljoner sökningar!

Så när företag bestämmer sig för att AI ska finnas i Word, din ”smarta” glödlampa och Fan och hans moster så ökar Googles, Microsofts och Metas energiförbrukning markant.

Precis som med kryptovaluta (som används mest som spekulation) så innebär det att nya datahallar slås upp, med superprocessorer byggda i kolekonomier och till följd av allt detta klimatkollaps. 

För att undvika detta undergångsscenario så kommer vi fortsätta skriva våra texter själva (insändare till exempel!), och om vi måste spekulera i något på marknaden så får det bli guld och tulpanlökar.

Låt oss använda AI till de ofta ganska smala områden där det kan göra nytta. Då utgör tekniken inte längre ett hot mot mänskligheten.