Åkers styckebruk behöver utveckling – inte avveckling

Distriktssköterskemottagningen på Lundbyvägen i Åkers styckebruk. Arkivfoto.

Distriktssköterskemottagningen på Lundbyvägen i Åkers styckebruk. Arkivfoto.

Foto: Albin Persson

Insändare2023-12-11 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Minoritetsstyret med stöd av SD i Region Sörmland har som ett konkret besparingsförslag att lägga ned distriktssköterskemottagningen i Åkers styckebruk. Detta upprör den Socialdemokratiska föreningen på orten. 

Mottagningen har knappt öppnat upp verksamheten innan den stängs ner! Besparingsförslaget stoppar upp våra ambitioner att utveckla verksamheten i vår växande kommun.

Samverkan mellan skolan, socialtjänsten samt hälso- och sjukvården behöver utvecklas och här är samarbetet mellan Strängnäs kommun och Region Sörmland avgörande. Vi Socialdemokrater vill att det ska finnas familjecentral såväl i Åkers styckebruk som i Mariefred. En verksamhet som idag finns på familjecentralen i Strängnäs med distriktssköterska, öppen förskola, barnmorskemottagning, BVC samt familjevägledning och stöd i föräldraskapet. 

Det är ett år sedan den styrande minoriteten (M, KD, C och Vård för Pengarna) tog över makten i Region Sörmland. Ett år som präglats av oroligheter och som inneburit försämringar för medarbetare och patienter.

Den styrande minoriteten i regionen vill alltså nu stänga ner mottagningen i Åkers styckebruk, baserat på besöksstatistik från 2022 trots att verksamheten hade stängt då. 

Vi socialdemokrater vill att mottagningen i Åker ska undantas från regionens beslut. Varför? Distriktssköterskemottagningen har inte getts förutsättningar att starta upp sin verksamhet.

Nya styret i regionen väljer att svika barn, familjer och pensionärer och deras möjlighet till vård, dialog och omsorg i den egna kommundelen, en växande del av Strängnäs kommun.

Utveckling, inte avveckling, behövs i Åkers styckebruk.