App rÀddningen för resenÀrer pÄ landsbygden

En app som samlar all servicetrafik skulle kunna vara rÀddningen för resenÀrer pÄ landsbygden, menar insÀndarskribenten.

En app som samlar all servicetrafik skulle kunna vara rÀddningen för resenÀrer pÄ landsbygden, menar insÀndarskribenten.

Foto: Magnus Grimstedt

InsÀndare2023-05-26 07:48
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Söndagen den 21 maj tittade jag pÄ Rapport. DÀr visades ett intressant inslag frÄn JÀmtland tror jag. Det fanns en sÀrskild app som tagits fram för speciellt landsbygdsbefolkningen i lÀnet som har dÄliga kollektiva trafikförbindelser. All samhÀllsbaserad servicetrafik i lÀnet lÀggs in dÀr sÄsom fÀrdtjÀnst och taxi. Som resenÀr talar man om vart man vill resa och pÄ telefonen/datorn kommer dÄ upp ett förslag med en tÀnkbar transport som kunde passa just mina behov av resa. Man hoppar dÄ pÄ just detta servicefordon och betalar samma taxa som rÄder pÄ bussen förmodar jag.

SuverÀnt bra och borde vara ett alternativ för oss landsbygdsbor i hela lÀnet. För mig som bor pÄ landsbygden 12 kilometer norr om Eskilstuna skulle ett sÄdant alternativ vare mycket bra ersÀttning för de glesa bussförbindelser som finns just hit ut. Samma förhÄllanden rÄder i andra landsbygdsomrÄden i Eskilstuna liksom i lÀnets samtliga nio kommuner.

Jag uppmanar nu samtliga lÀnets kommuner och Sörmlandstrafiken att ta kontakt med de som skapat denna app i Norrland för att ocksÄ ge oss sörmlÀnningar som bor pÄ landsbygden en möjlighet till tÀtare kollektivtrafik. Klimatsmart Àr det ocksÄ eftersom servicefordonen ÀndÄ rullar just den strÀckan som jag vill trafikera.