Är elbilen enda lösningen på klimatförändringarna?

Blir problemen lösta av en elektrifiering av bilarna som många medelinkomsttagare inte kommer att ha råd med? Skriver signaturen "Väljare nästa år".

Blir problemen lösta av en elektrifiering av bilarna som många medelinkomsttagare inte kommer att ha råd med? Skriver signaturen "Väljare nästa år".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-08-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rapporter om den snabba klimatförändringen ger en skrämselhicka. Glaciärer smälter snabbare än någonsin. Skyfall, extremhetta, ja förändringarna är många, och det är bråttom nu säger experterna och Miljöpartiet hänger på.

Det verkar så att omställning till elbilar verkar vara det viktigaste. Vad vill Miljöpartiet och hur ser deras prioriteringar ut?
Svensken konsumerar fyra jordklot per år. Vi har fått fem jobbskatteavdrag för att kunna konsumera mer. Vår välfärd är beroende av att vi konsumerar. 85 procent av BNP består av konsumtion. Är inte det den stora orsaken till klimatförändringarna?

Blir problemen lösta av en elektrifiering av bilarna som många medelinkomsttagare inte kommer att ha råd med? Försvaret får en betydligt större del av budgeten än miljön, vad ska vi försvar om jorden är förstörd?

Några förslag att förbättra miljön och satsa rejält med pengar på miljön får ni här: – Sätt in vattenmätare i alla lägenheter så att man betalar för sin förbrukning det gör man för allt annat. Villaägaren betalar för sin förbrukning och att värma varmvatten är en stor utgift. Skapar gröna jobb. På det sättet kan lägenhetsinnehavaren sänka sin hyra och kommunen spara lite i bostadsbidrag.

– Istället för att satsa 300 till 600 miljarder på snabbtågsbanan för att det ska gå en timme snabbare till Göteborg, känns horribelt i dessa klimatförändringstider. Satsa pengarna på bra miljöåtgärder och befintliga järnvägar. Sitter gärna en timme extra på tåget för att regeringen ska göra en vettig och kraftig satsning på miljön och inte bara en massa tomma ord

Huvudproblemet i världen är att vi är alldeles för många. Enda arten som inte reglerar sin population och att välfärd är beroende av konsumtion. Hur löser vi detta?