Är Eskilstuna beredd att ta sitt ansvar?

Insändare 3 mars 2022 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det uppges från olika håll att uppemot 5 miljoner flyktingar kan komma att fly från krigets fasor i Ukraina. Om vi räknar med att många EU-länder "tar sitt ansvar" enligt Magdalena Andersson, låt oss säga 20 länder, så kan vi till Sverige få uppemot 250 000 ukrainska flyktingar. Det är 100 000 mer än vad som kom till Sverige år 2015, då vissa skånska SD-politiker menade att vi skulle sätta kulsprutor på Öresundsbron.

Låt oss räkna med att några kommuner (inte Eskilstuna) inte tar sitt ansvar – av de 284 kommunerna tar 250 sitt ansvar: det blir 1 000 flyktingar per kommun. I oktober förra året sa kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson, S, nej till länsstyrelsens förslag om att Eskilstuna kommun skulle ta emot 16 flyktingar under 2022.

Är Eskilstuna berett att ta sitt ansvar? Eller ska vi säga att vi inte har plats, det kanske är lika bra, vi kunde ju inte ta emot 16 flyktingar, då ska det väl inte funka med 1 000? Eller är det skillnad nu? 

Hyckleriet står i topp när kommunen flaggar "i solidaritet" en dag, säger upp ett värdelös vänortsavtal, men tycks inte göra så mycket mer. Var är beredskapen för flyktingmottagandet? 

Refugees welcome går ut med en appell om att det kommer att behövas boende – men vänta nu, det är ju Jimmy Jansson emot – det ska inte få finnas något "eget boende" i Eskilstuna. Men det kanske bara gäller när det är flyktingar från Mellanöstern, eller Afrika? 

För övrigt ser jag fram emot den dagen SD-ledaren Åkesson åker till polsk-ukrainska gränsen med pamfletter som talar om att "Sverige är fullt". Tror ni det kommer att hända? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa