Är Eskilstuna redo för UtbildningsEvolution?

Att vara skolledare i Eskilstuna ska vara det viktigaste och roligaste arbetet i kommunen, skriver Jannice Kloibhofer, Sveriges Skolledarförbund Eskilstuna och Magnus Merdén, Lärarförbundet Skolledare Eskilstuna.

Att vara skolledare i Eskilstuna ska vara det viktigaste och roligaste arbetet i kommunen, skriver Jannice Kloibhofer, Sveriges Skolledarförbund Eskilstuna och Magnus Merdén, Lärarförbundet Skolledare Eskilstuna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2022-07-03 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara skolledare i Eskilstuna ska vara det viktigaste och roligaste arbetet i kommunen. 

Det ska ställa höga krav på verksamhetsförankring, ledaregenskaper, etisk medvetenhet och civilkurage. Det är avgörande för Eskilstuna kommuns framtid, våra barn, att skickliga lärare tillsammans med sina kompetenta skolledare leder, har mandat och förutsättningar att driva uppdraget kring trygghet/studiero och kunskapsutveckling. 

Eskilstunas skolledare är beredda att ta oss an utmaningen att ge eleverna den utbildning de har rätt till. 

Alla barn och elever i Eskilstuna kommun har rätt till en förskola/särskola/skola med hög kvalitet. Den statliga styrningen som sker via skollag och läroplan är tydlig. Staten lämnar ansvaret till kommunen att besluta om hur mycket pengar förskola/särskola/skola ska få, det vill säga skolpengen. Skolpengen ska räcka till exempelvis personal, lokaler, mat, IT, rekryteringar, möbler, larm/nycklar, skolmaterial och mycket mer. 

Vi ser att våra beslutsfattare i kommunen behöver säkerställa barnens och elevernas rätt till: 
- skolledare som har en god arbetsmiljö, med tid till och utrymme att vara pedagogiska ledare 
- kontinuitet i ledarskapet = rektorer som stannar i ett rimligt uppdrag 
- politiker med uttalad långsiktig målbild för skolan 
- legitimerade lärare, det vill säga lärare med behörighet att undervisa 

Vi vill sätta Eskilstunas barn och elever på framtidskartan som innovatörer, företagsledare, entreprenörer med stort eget driv. Eskilstuna gör idag IdrottsEvolution. Vi skolledare står i startblocken för att leda våra barn och elever i Eskilstuna till UtbildningsEvolution. Låt oss ge våra barn och elever förutsättningar att träna rätt saker varje dag. 

  • Ge våra barn och elever utbildade tränare (legitimerade lärare) 
  • Ge våra barn och elever utrustning i rätt storlek (tillräckligt och anpassat skolmaterial) 
  • Ge våra barn och elever biljett till OS (plats på MDU) 
  • Ge våra barn och elever Eskilstunas bästa förbundskaptener (skolledare med möjlighet till pedagogiskt ledarskap) 

Då får kommunens skolledare förutsättningar att ge eleverna den utbildning de har rätt till. Eskilstunas barn och ungdomar förtjänar en högkvalitativ utbildning. Eskilstuna har ett universitet. Där ska Eskilstunas barn och ungdomar kunna studera.