Är MP:s siffror från fablernas värld?

Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.

Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2024-01-12 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Det är dags att prata om kostnaden för ny kärnkraft", publicerad 8 januari och undertecknad av miljöpartisterna Linus Lakso, Daniel Helldén och Mohamed Abdukani.

Insändarskribenterna kryddar sin insändare med siffror som troligen är hämtade mellan tummen och pekfingret om ens det. Skall en insändare kryddas med siffror bör de vara korrekta eller åtminstone rimliga, det borde en energiingenjör känna till. Vad har vi då för siffror vad gäller kärnkraftverk? 

Vårt senast byggda kärnkraftverket är O3 i Oskarshamn. Det verket stod färdigt 1985 och kostade då 15 miljarder kronor. Verket var på 1100 MW eller motsvarande 220 vindkraftverk á 5 MW. Femton miljarder kronor omräknat till dagens penningvärde skulle bli ungefär 55 miljarder kronor. Det kan vara en utgångspunkt att diskutera kring.

Dessutom var byggtiden för O3 strax över fem år. Siffrorna är hämtade från analys.se rapport. Författare till rapporten är Tomas Öhlin, Westinghouse, analysgruppen.

Författarna till insändaren borde redovisat varifrån de hämtat sina siffror. Är de från fablernas värld?

Vill vi sedan ha minimal påverkan på vårt klimat kan vi med dagens "utbrända" kärnkraftsstavar använda det plutonium som finns i stavarna. Vi skulle kunna tillverka MOX-bränsle. Just O3 var tänkt att laddas med MOX-bränslestavar. MOX står för plutonium- och uranoxid.

Skribenterna är välkomna att diskutera vilken typ av bränsle i kärnkraft, MOX-bränsle eller rent uranbränsle, kostnader för nya kärnkraftverk, livslängd på ett kärnkraftverk. Dessa siffror kan lämpligen jämföras med motsvarande siffror från ett vindkraftverk.

Erfarenheten visar att avskrivningstid för ett kärnkraftverk ligger på ungefär 50-60 år medan livslängden på ett vindkraftverk är 15-20 år på grund av sprickbildningar på tornet till snurran 300 meter upp i luften.