Är Sveriges officiella statistik fel?

Insändarskribenten S. G. Daun vill påverka alla människor att samverka kring alla tänkbara försiktigheter för att stoppa den fortsatta smittspridningen.

Insändarskribenten S. G. Daun vill påverka alla människor att samverka kring alla tänkbara försiktigheter för att stoppa den fortsatta smittspridningen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-03-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min insändare häromdagen har kommenterats av en ”B. Carlsson”, som hävdar att de siffror jag nämner inte är relevanta och därmed felaktiga.

Eftersom jag inte tillhör den ”tysta” skaran, känner jag mig föranlåten att replikera. Den siffra över döda i Sverige av Covid-19 är den officiella siffran, som redovisas regelbundet i all media och som i detta fall redan är överskriden med över tusen personer.

Att sedan olika grupper söker finna andra redovisningsmetoder av pandemins offer är ingen nyhet. Dödsorsaken i en pandemi kan vara en mycket komplicerad eller till och med omöjlig uppgift i vissa fall. Så i det avseendet finns det inget land som kan hävda att de har en 100 procent rätt redovisning av dödsorsaken då Covid-19 är inblandad. Men nu är det den officiella statistiken som är den som gäller och den enda vi alla har tillgång till.

B. Carlsson påstår vidare att två regioner i Sverige kommit fram till att endast ”15 procent” av Corona-offren varit drabbade av Covid-19. För att ett sådant påstående ska vara trovärdigt bör det underbyggas med konkreta exempel, som exempelvis ett uttalande av en medicinsk specialist.

Den notabla skillnaden mellan B. Carlsson och mig tror jag är att min artikel i ämnet inte innehåller några ansiktsräddande passusar för rikets handläggare av pandemin och därmed inte för regeringen heller.

Min ambition var och är att försöka påverka alla människor att samverka kring alla tänkbara försiktigheter som krävs för att stoppa eller minska effekten av den fortsatta smittspridningen. Med nuvarande restriktioner har vi en mycket lång väg dit.

Även politisk fanatism måste inse att total politisk och praktisk enighet i kampen mot pandemin är nödvändig för att undvika fortsatt fysiskt, mentalt och ekonomiskt lidande.