Är traditioner viktiga att bevara?

Vi värnar den gamla svenska jultraditionen. Låt den återkomma vid nästa års julmarknad! Skriver insändarskribenterna.

Vi värnar den gamla svenska jultraditionen. Låt den återkomma vid nästa års julmarknad! Skriver insändarskribenterna.

Foto: Lars Skärlund

Insändare2022-12-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rademachersmedjorna är en fantastisk miljö med gamla anor belägen mitt i vår stad Eskilstuna. Julmarknaden där har för barn med familjer skapat en lång tradition med julmusik och dans kring granen. Godispåsar har tidigare under åren delats ut till barnen som dansat kring granen. Förra året fick barnen som dansat i stället varsin bok.

Några dragspelare har under många år från scenen underhållit med julmusik innan det var dags för dansen.Tomten kom fram och ”pinglade” i skolklockan och så samlades man runt granen. Tomten har sjungit från scenen och tomtenissarna har hjälpt till med dansen, vilken folkdansare har ansvarat för. Ja, några av oss som var där har upplevt dansandet kring granen sedan vi själva var små, gått dit med våra egna barn och nu kommit med barnbarnen. Man vill ju bevara och bibehålla de traditionella juldanserna och visorna som hör till.

Hur blev det nu år 2022? På lördagen saknade vi både småtomtar, dansen och musiken. Tomten satt på en stol på scenen dit barnen fick komma upp och tomten delade ut godispåsar. Likadant var det på söndagen med undantag för att dragspelaren Ari Haatainen en kort stund fick spela till några danslekar innan tomten äntrade scenen.

Vi saknar den traditionella levande julmusiken spelad på dragspel. Vi saknar de anförda ringdanserna kring granen ledda av traditionsbärande lekledare. Vi saknar den tidigare tomten som från scenen aktivt deltagit i arrangemanget genom att informera om dansen och sjunga med i julsångerna.

Vi värnar den gamla svenska jultraditionen. Låt den återkomma vid nästa års julmarknad!