Ät något, inte någon!

Ät något inte någon! uppmanar skribenterna.

Ät något inte någon! uppmanar skribenterna.

Foto: Lars Pehrson (SvD/TT)

Insändare2023-11-25 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I efterdyningarna efter Uppdrag granskning sände ”Kycklingens pris” har allmänheten reagerat starkt. De flesta vill se förbättringar inom svensk kycklingindustri. Bland annat Ring P1 frågar hur vi nu ställer oss till kycklingindustrin: ”Vad tycker du? Hur ska en bra uppfödning gå till, och är du beredd att betala mer för det?” De två återkommande förslagen är att veterinärer måste kunna komma på tätare oanmälda besök samt att konsumenterna får information om hur kycklingarna är uppfödda.  

När Aviagen Swechicks VD sen 28 år avskedades är många positivt inställda på att djurens välfärd kommer förbättras. Men det är antagligen bara ett sätt att tysta ner en fortsatt diskussion om hur fåglarna behandlas. Att en person från Djurrättsalliansen behövde ta anställning undercover för att kunna avslöja hur verkligheten ser ut för kycklingarna är däremot väldigt få intresserade av att ta upp på sin agenda. Bättre att visa att en redan är en medveten konsument som köper reko kyckling eller den där hybriden som Norge använder.

Djurrättsalliansen menar att lösningen på att minska djurens lidande inte är att byta ut en kycklinghybrid mot en annan. Vi måste ställa om till en vegetabilisk livsmedelsförsörjning! Har ingen lyssnat på vad Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, förmedlar? Trots kycklingskandalen verkar folk flest vilja fortsätta skapa nästa pandemi. Det är bara en tidsfråga när (inte om!) den är här. Ett stort hot från fågelinfluensan, som tar sig in i djuranläggningar.

Allmänheten är som sagt ivriga att dela med sig av just sina lösningar som ska förhindra lidande för kycklingarna (nåja i alla fall innan djuren reducerats till billigt & gott #kycklingpåfredag!) Men oavsett vad: vi ska inte vara beredda att betala att små ungar dödas. Kycklingar, precis som våra barn, mår bäst med sina föräldrar. Hur finputsad fasaden än görs inom djurindustrin får ingen kyckling någonsin träffa sin mamma.

Ät något, inte någon! Så slipper vi även besök av nya pandemier, i och med senaste salmonella utbrottet hos Sveriges största äggproducent, där över en miljon hönor har dödats. Djurens välfärd kommer generellt sett aldrig bli bra, då deras egenvärde föga blir tillgodosedda så länge vi utnyttjar dem för egen vinning skull. I lagens namn är djur ting, inte personer.