Att betala för en tomställd vårdcentral är inte rimligt

Camilla Holmgren (S) replikerar på M-insändaren om vc Gallerian i Eskilstuna.

Camilla Holmgren (S) replikerar på M-insändaren om vc Gallerian i Eskilstuna.

Foto: Region Sörmland

Insändare2023-12-25 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Vi var redan från början tveksamma till vc Gallerian", skriven av företrädare för M och publicerad tidigare i december.

Nej, moderaterna. Att betala för en tomställd vårdcentral i Eskilstuna är inte rimligt. Det är varken ansvarsfullt för regionens ekonomi eller för eskilstunaborna. Därför föreslog vi socialdemokrater en ny modell för primärvården i Eskilstuna. En modell som innebär en sammanslagning av de centrumnära vårdcentralerna men med mottagningar på tre olika platser i stan med olika inriktningar.

Platserna skulle vara de befintliga lokaler där vi idag har vårdcentralerna Gallerian, Tunafors och City och de olika inriktningarna skulle vara: en lättakut, en seniormottagning där man också tar emot patienter med kroniska sjukdomar och en mottagning för rehabilitering och ett psykosocialt team.

Förslaget innebär mer effektiva arbetssätt, mer effektiv användning av våra lokaler och en stärkt möjlighet för våra patienter att få en fast läkarkontakt och bättre kontinuitet. Det skulle dessutom lösa den pinsamma situationen att i rådande ekonomisk kris betala flera miljoner för en vårdcentral som står tom.

Vi vet redan nu att City och Tunafors är mer populära än vad deras lokaler klarar av. De kommer på sikt att behöva flytta eller bygga ut. Samtidigt betalar vi ju för helt nyrenoverade lokaler som står tomma, fram till 2039. Varför inte slå ihop det? Smart! Tänkte vi.

Men när vi presenterade förslaget för primärvårdsnämnden valde C, M, KD, VfP och SD att rösta nej. Varför var det nog ingen som riktigt förstod, men jag kan bara anta att man hellre betalar för tomma lokaler än att rösta ja till ett sosseförslag. Oavsett vad som blir bäst för patienter och medarbetare.

Här fanns en möjlighet att visa kraft för Sörmland. En möjlighet för fler eskilstunabor att välja en regiondriven vårdcentral i centrum och en möjlighet att förbättra tillgängligheten. En möjlighet att stärka samverkan mellan regionen och kommunerna för att utveckla sjukvården i Sörmland så att alla sörmlänningar får bra sjukvård. Det Christoffer Öqvist, Helena Koch och Jari Puustinen utger sig för att stå upp för.